Gonny Gaakeer en Hugo Heymans over de voorstelling ‘Stuk Stoppelman’

Ze was in Auschwitz gedwongen assistent van de beruchte SS-arts Josef Mengele: Marie Stoppelman. Actrice Gonny Gaakeer dook voor de voorstelling ‘Stuk Stoppelman’ in de huid van de toen jonge dokter. Hoe overleefde ze naast een van de meest wrede artsen uit de geschiedenis? Gaakeer schuift vanavond aan samen met Hugo Heymans, die na de bevrijding met Stoppelman werkte in het ziekenhuis.

Een van de verhalen die de komende dagen verteld wordt, is dat van de joodse Marie Stoppelman. Een Nederlandse arts, die in Auschwitz als kampgevangene gedwongen werd om SS-arts Joseph Mengele te assisteren bij zijn wrede experimenten, onder meer op tweelingen. In de oorlog zat ze ondergedoken met haar broer, werd verraden en uiteindelijk belandde Marie Stoppelman via het Oranjehotel in Auschwitz.

Collega-arts Hugo Heymans leerde Stoppelman na de oorlog kennen en ze werd zijn opleidster. Heymans typeert zijn leermeester als ‘kittig en precies’. Ondanks, misschien wel dankzij de verschikkingen die ze zelf in Auschwitz heeft meegemaakt, weidde ze haar leven aan het helpen van kinderen. Over haar tijd in Auschwitz sprak ze niet. “Ze had een nummer op haar arm. Dat had iedereen gezien, maar niemand praatte erover”, aldus Heymans.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uiteindelijk vertelde Stoppelman haar verhaal aan collega Heymans.”Ze belde op en zei: ik kom je wat vertellen. Ze kwam met de auto en heeft een avond lang verteld wat er allemaal met haar was gebeurd. We waren compleet kapot toen ze naar huis ging.”

Voorstelling

Actrice Gonny Gaakeer raakte gefascineerd door het verhaal van Stoppelman, die na de oorlog kinderarts werd, en maakte er een voorstelling van voor Theater na de Dam.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen