John de Wolf: “Het doet zo veel pijn”

Oud-voetballer John de Wolf worstelt met de Alzheimer van zijn moeder en vindt het lastig om nu de band met haar te onderhouden. Hij is te gast bij Op1 met Bianca van den Berg, die zijn moeder verzorgt in het verpleeghuis. Neurowetenschapper Betty Tijms vertelt over haar baanbrekende onderzoek naar Alzheimer: er zijn vijf verschillende soorten van de ziekte. Wat betekent deze ontdekking?

Alzheimer, vernoemd naar de Duitse arts Alois Alzheimer die de ziekte voor het eerst beschreef in 1906, is een vorm van dementie die geleidelijk het geheugen, het denkvermogen en het gedrag aantast. Het eerste teken van Alzheimer is vaak vergeetachtigheid, gevolgd door verwarring en moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken.

“Doet zo veel pijn”

Ziekte van Alzheimer is een ziekte die niet alleen de getroffen, maar ook hun families en naasten diep treft. Wanneer een ouder de diagnose Alzheimer krijgt, veroorzaakt dit een golf van emoties en uitdagingen die vaak moeilijk te overwinnen zijn. John de Wolf worstelt met de Alzheimer van zijn moeder en vindt het lastig om nu de band met haar te onderhouden.

“Als ik daar kom dan ben ik er wel, maar het is mijn moeder niet meer. Het doet zo veel pijn, dat het eigenlijk niet meer te doen is”, vertelt John de Wolf.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen