Het kabinet meer moet investeren in gezondheid

Wie rijk is, leeft langer en wordt gezonder oud. Uit onderzoek van de Sociaal Economische Raad (SER) blijkt dat de armste mensen van Nederland gemiddeld acht jaar korter leven en twintig jaar langer minder gezond zijn dan de beterbedeelden in ons land. Wat kan er gedaan worden om de kloof tussen gezondheid te dichten? We bespreken met SER-voorzitter Kim Putters en huisarts Shakib Sana wat er moet veranderen.

In Nederland blijft een schrijnende kloof bestaan tussen mensen met hogere en lagere inkomens. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor hun levensduur en het gezond zijn. Volgens SER-voorzitter Kim Putters is het hoog tijd dat het nieuwe kabinet ingrijpende maatregelen neemt en meer investeert in gezondheid om deze ongelijkheid aan te pakken.

Recente bevindingen tonen aan dat mensen met lagere inkomens gemiddeld acht jaar korter leven dan hun welgestelde landgenoten. Maar het gaat verder dan alleen levensduur; zij moeten ook maar liefst 24 jaar van hun leven in slechtere gezondheid doorbrengen. Deze alarmerende cijfers benadrukken de dringende noodzaak om ongelijkheden in gezondheid aan te pakken en een rechtvaardiger gezondheidszorgsysteem te creëren.

“Van Minister van Zorg naar Minister van Gezondheid”

Kim Putters, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), heeft de aandacht gevestigd op deze schrijnende realiteit en pleit voor substantiële investeringen in gezondheid. Hij benadrukt dat het niet alleen een kwestie van sociale rechtvaardigheid is, maar ook van economisch belang en maatschappelijke stabiliteit. Als een eerste stap vertelt Putters dat hij het mooi zou vinden als het kabinet gaat uitstralen dat dit echt bereikt moet worden. Het veranderen van de naam van de ministerspost is volgens hem een goed gebaar zijn. “Ik zou het mooi vinden als de minister van Zorg een minister van Gezondheid wordt”, aldus de voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over investeren in gezondheid met Kim Putters en Shakib Sana terug. 

Vergelijkbare artikelen