Martin Visser over de Nederlandse economie: “We zitten in een stuiterbalcrisis”

Hoewel we steeds horen dat de economie weer aantrekt, wordt het nieuwsbeeld de afgelopen tijd bepaald door een energiecrisis, een woningcrisis en boodschappen die steeds duurder worden. En dan zijn er ook nog zorgen om ons vestigingsklimaat. VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen deed namens 70 organisaties een oproep aan informateurs Remkes en Koolmees: hoe houden we Nederland aantrekkelijk voor de ondernemers? Financieel journalist Martin Visser en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters leggen uit hoe we er voor staan.

Stuiterbalcrisis
“Het is een stuiterbalcrisis, die stuitert gewoon alle kanten op.” Aldus Visser. Hij legt uit dat toen we vorig jaar maart moedwillig grote delen van de economie op slot zetten, je een enorme klap zag. Die trok weer aan tussen de lockdowns door, maar ging daarna weer naar beneden. “Nu zitten we in een fase dat de economie zo snel opstart in allerlei delen van de wereld dat er een ongekende vraag is naar olie en andere grondstoffen.” Inflatie hoort daar dan bij, legt hij uit. “Alleen tegelijkertijd spelen in Nederland nog heel veel andere problemen.” Structurele problemen in Nederland van voor de coronacrisis waren nog niet opgelost, zoals de woningcrisis of problemen op de arbeidsmarkt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau maakt zich vooral zorgen om wie er überhaupt kunnen profiteren van de economische groei. “We zien dat er een groep in de samenleving een hele goede uitgangspositie heeft, maar daar staat een groep tegenover die dat allemaal veel minder heeft.” Hij vult aan: “Die groep heeft structureel met een stapeling problemen te maken, en kan dus gewoonweg veel minder profiteren.” Ingrid Thijssen: “De kansongelijkheid in Nederland is toegenomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ingrid Thijssen, Kim Putters en Martin Visser  terug.

Vergelijkbare artikelen