Geboortecijfer in Nederland lager dan ooit

Nog nooit werden in Nederland zo weinig kinderen geboren. In 2023 kreeg de gemiddelde vrouw 1,43 kind, terwijl 2,1 nodig is om de bevolking op peil te houden. Is dat erg? En is er wat aan te doen? SGP-leider Chris Stoffer wil daar verandering in brengen, maar hoe? Dat vertelt hij in Op1 samen met demograaf Jan Latten en Marloes de Vries, die bewust gekozen heeft niet aan kinderen te beginnen.

In Nederland is de afgelopen jaren een opvallende trend waar te nemen: het geboortecijfer is gestaag aan het dalen. Deze ontwikkeling roept niet alleen vragen op over de mogelijke oorzaken, maar werpt ook een schijnwerper op de bredere implicaties voor de Nederlandse samenleving. Het beeld van een welvarend land, waarin gezinsuitbreiding als vanzelfsprekend wordt beschouwd, verandert.

Bestaansonzekerheid neemt toe

Nog nooit kregen vrouwen zo weinig kinderen in Nederland. Demograaf Jan Latten maakt zich zorgen. Hij ziet dat de zekerheid onder jongeren verdwijnt. Nog nooit werden in Nederland zo weinig kinderen geboren. In 1950 kregen vrouwen gemiddeld nog 3,1 kind, vorig jaar kwam dat naar schatting uit op maar 1,43 per vrouw. “De bestaansonzekerheid onder de jeugd neemt toe”, vertelt de demograaf. 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het dalende geboortecijfer terug.

Vergelijkbare artikelen