Krijgt de Koning straks ook een blauwe belasting envelop op de deurmat?

Gaat de Koning belasting betalen over zijn salaris, net als de rest van Nederland? Als het aan politiek ligt wel. Twee derde van zowel de Eerste als de Tweede Kamer wil daarvoor de Grondwet wijzigen, maar wat betekent dat voor het aanzien van onze monarchie? Royaltydeskundige Justine Marcella, politiek verslaggever Frits Wester en voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve schoven aan bij Op1.

De discussie over de belastingplicht van de koning is de laatste tijd weer opgelaaid, en er lijkt nu een meerderheid te zijn in de politiek die voorstander is van het idee dat de koning belasting zou moeten betalen over zijn inkomen. Dit roept belangrijke vragen op over de rol van het koningshuis in de moderne samenleving en de gelijkheid voor de wet.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de financiën van de Koning. En als het aan de eerste en Tweede Kamer ligt, krijgt ook Willem-Alexander straks, net als wij, een blauwe envelop op de koninklijke deurmat. “Eigenlijk hebben we alleen nog maar een ceremonieel koningsschap”, vertelt politiek verslaggever Frits Wester. “Als je kijkt naar staatsbezoeken, gaat het niet over de inhoud van het programma, maar vooral over de jurkjes van de prinsessen en Maxima. Al wordt belasting betalen nog wel een dingetje.”

Ingewikkeld proces

Want vandaag gaat een meerderheid van de Kamer waarschijnlijk voor een motie stemmen om de Koning inkomstenbelasting te laten betalen. “Maar het proces is nog vrij ingewikkeld”, zegt Wester. Koningshuisdeskundige Justine Marcella is het eens met de Tweede Kamer en vindt dat het koningshuis gewoon belasting moet afdragen. “Sinds 2015 is dit ieder jaar een terugkerend thema. De draagkracht voor de monarchie wordt minder en het blijft lastig om aan mensen uit te leggen dat zij belasting moeten betalen en de koning niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over of de koning belasting moet betalen terug.

Vergelijkbare artikelen