“Podcast met koning blinkt vooral uit in nietszeggendheid”

Aan de vooravond van de tiende verjaardag van zijn koningschap startte Willem-Alexander een charmeoffensief met een uitgebreide podcast waarin hij terugblikt op de afgelopen jaren. Moet de koning zich zo persoonlijk opstellen of juist afstand bewaren? Koningshuisdeskundige Justine Marcella en columniste Marcia Luyten maken de balans op.

“Vanuit het oogpunt van de Rijksvoorlichtingsdienst begrijp ik dat er zo’n podcast wordt gemaakt”, vertelt Marcia Luyten. “De presentator, Edwin Evers, stelt geen stevige vragen en hierdoor kan de koning zelf vertellen wat hij graag in het voetlicht wil brengen. Je wilt dichter bij het volk komen, maar het blinkt vooral uit in nietszeggendheid. Ik vond het ongelukkig.” Volgens Luyten komt de koning door deze podcast te dicht bij het volk. Justine Marcelle ziet dit anders. “Tegenwoordig kijken jongeren nog weinig televisie. Ik vind het goed dat zij meer kanalen inzetten om wat meer van de monarchie te laten zien.”

Waarom moet de koning niet te dicht bij de ‘gewone mens’ komen?

Luyten: “Mijn overtuiging is dat als je jezelf steeds dichter bij de ‘gewone mens’ zet, ook je huishoudboekje doorgevlooid wordt. Hiermee neem je de magie van het koningshuis weg.” Marcella ziet dat er een spannende scheidslijn is, maar vindt niet dat je met een podcast te dicht bij het volk staat.

Tijdens de coronaperiode is het koningshuis een aantal keer negatief in het nieuws gekomen, waardoor er een groot wantrouwen is. EenVandaag kwam maandag naar buiten met de peilingen van het vertrouwen in het koningshuis. Hierin staat dat 54 procent van de bevolking voorstander is van de monarchie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen