VVD-prominent Ed Nijpels: “Heel bestuurlijk Nederland schreeuwde om de spreidingswet”

Het zijn spannende dagen in de Eerste Kamer. Nadat gisteren alle fracties aan het woord kwamen, krijgt staatssecretaris Van der Burg nog een keer de kans om de laatste twijfelaars van zijn voorstel te overtuigen. Krijgt hij de wet door de senaat? Politiek verslaggever Thomas van Groningen schuift aan bij Op1 samen met VVD’ers Ed Nijpels en Jordy Drieman.

De VVD in de Eerste Kamer steunt nu toch de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg, waarmee er een meerderheid voor de wet is. Deze wet moet ervoor zorgen dat er een evenredige verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten komt. Ondanks eerdere tegenstand in de Tweede Kamer begrijpt de Eerste Kamerfractie van de VVD nu beter de noodzaak van de wet. De partij wil, ondanks tegenstand uit de top, de betrokken partijen, zoals burgemeesters, niet in de steek laten.

Waar komt die koerswijziging vandaan? “Ze hebben er zoveel vertrouwen in, met de huidige verkiezingsuitslag, dat er heel snel iets aan de instroom gedaan wordt”, vertelt Thomas van Groningen. “Dat is klaarblijkelijk de afweging die deze VVD’ers hebben gemaakt.”

Kiezers in de kou

Het is bestuurlijk, politiek en humaan gezien een verstandige beslissing van de Eerste Kamer, vertelt Ed Nijpels. “Heel bestuurlijk Nederland schreeuwde om de spreidingswet. En als je deze wet niet hebt, wie durft er dan zijn verantwoording te nemen?”

Ook is de VVD-prominent blij dat de wet van Eric van der Burg er toch komt. “Hij heeft gevochten als een leeuw. Dat gun ik hem.” Maar je laat nu ook kiezers in de kou staan, reageert VVD-fractievoorzitter in Cranendonck Jordy Drieman.

“Het verkiezingsprogramma is heel helder. Er is zelfs een kabinet door gevallen. We hebben duidelijke stelling genomen over hoe dit opgelost moet worden. Eerst nadenken over de instroom en dan kijken naar waar ze verspreid kunnen worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek over de spreidingswet terug.

Vergelijkbare artikelen