Wim Voermans: “Wilders heeft meer wetsvoorstellen die in strijd zijn met de grondwet”

Nu de vakantie afgelopen is, zijn dinsdag de formatiegesprekken hervat op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Als handreiking trok Geert Wilders drie zwaar omstreden initiatiefwetsvoorstellen terug, onder andere over een verbod op de Koran en moskeebezoek. Maar is dat genoeg om Pieter Omtzigt te overtuigen? Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en politiek verslaggever Thomas van Groningen weten er het fijne van, en schuiven aan bij Op1.

Op dinsdag zijn de besprekingen over de formatie hervat op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Geert Wilders heeft als tegemoetkoming drie zeer omstreden initiatiefwetsvoorstellen ingetrokken, waaronder een voorstel tot verbod op de Koran en moskeebezoek. De vraag blijft echter of dit voldoende is om Pieter Omtzigt te overtuigen. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans betwijfelt het.

Negen meer

De drie initiatiefwetsvoorstellen zijn volgens Voermans niet alle voorstellen die in strijd zijn met de grondwet. Er liggen er nog negen meer op de plank. “Het gaat echt wel om principiële ideeën van de PVV. Zoals over de islam, strenger straffen en een dubbele nationaliteit.”

Maar ook een boerkaverbod en een wetsvoorstel waarbij de leeftijd voor jeugdstrafrecht heel erg naar beneden wordt gebracht, vult de hoogleraar aan. “Kinderen van tien jaar naar het jeugdstrafrecht. De Raad van State heeft hier al over gezegd dat dit niet kan. We hebben ook verdragen erover.”

Ook ligt er nog een voorstel uit 2014. Een voorstel om criminele Nederlanders uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten te zetten. “Dat kan niet. Dat is in strijd met het discriminatieverbod. En dan in 2017 nog eens een keer flink aantal minimumstraffen, waardoor de rechter niet meer te kiezen heeft. Ook over het verhogen van de minimumstraffen heeft de Raad van State gezegd dat het in strijd met de grondwet en Europese verdragen is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en politiek verslaggever Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen