Amerikaanse verkiezingen beloven extreem spannend te worden

Het aftellen tot de Amerikaanse verkiezingen is begonnen: eind dit jaar weten we wie er voor 4 jaar het Witte Huis in mag. Krijgen we een terugkeer van Trump, een tweede termijn van Biden of komt er toch nog een verrassing uit de hoge hoed tijdens de voorverkiezingen? Amerikadeskundige Koen Petersen schreef het boek ‘Einddoel Witte Huis’ en schuift aan over de verkiezingskoorts in Amerika en vertelt wat er allemaal nog staat te gebeuren het komende jaar. 

In Amerika begint deze week de race naar het Witte Huis écht. En dat belooft nu al een tamelijk krankzinnige race te worden, met de tevens gebruikelijke eigenaardigheden. Dat ziet deskundige Koen Petersen, die weet welke hordes de toekomstige kandidaten nog moeten nemen voor ze plaats eventueel plaats kunnen nemen in het Witte Huis en vier jaar lang de touwtjes in Amerika in handen krijgen.

Komende week doen de presidentskandidaten in Amerika een eerste gooi naar de felbegeerde plek in het Witte Huis. Dan zijn de eerste voorverkiezingen, maar daar ligt de spanning niet, vertelt Petersen. “Er kan nog wel van alles gebeuren, maar Trump en Biden hebben wel een hele sterke positie deze voorverkiezingen.”

Spoilerkandidaten

Volgens de deskundige ligt de spanning vooral tijdens de verkiezingen in november. Beide heren liggen namelijk nek aan nek in de peilingen en dus zullen de welbekende swingstates het verschil moeten gaan maken. Daarbij kan zelfs de tussenkomst van de onafhankelijke kandidaten van groot belang zijn. “Die kunnen stemmen weghalen bij Trump of bij Biden. De effecten daarvan zijn nog niet helemaal duidelijk, maar als de een van de ander zou winnen in een een-op-een race, kunnen de onafhankelijken of ‘spoilerkandidaten’ ervoor zorgen dat diegene toch het onderspit delft. Dan moet de ‘spoilerkandidaat’ stemmen weghalen bij één van de twee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Amerikaanse verkiezingen terug.

Vergelijkbare artikelen