Simone Tukker over de arrestatie van Trump in Georgia

Het zijn bewogen tijden in de Verenigde Staten, waar oud-president Trump zich vandaag aangeeft bij de de Fulton County-gevangenis in Georgia, en waar afgelopen nacht de Republikeinse kandidaten voor het eerst met elkaar in debat gingen. De grote afwezige was Trump, die op hetzelfde moment een groot interview gaf aan Tucker Carlson. In Op1 nemen we het laatste nieuws door met Amerikadeskundigen Simone Tukker en Koen Petersen.

Zelfs als hij er niet is, draait de Amerikaanse politiek om Donald Trump. Hij sloeg het eerste Republikeinse debat over, maar trok toch alsnog alle aandacht door op hetzelfde moment ergens anders een interview te geven. Bovendien moest hij zich melden bij de gevangenis. Hoe gaat het verder met de oud-president? “Hij moet zich melden bij Fulton County Jail en dat zal het begin zijn van een lange strafzaak”, vertelt Simone Tukker.

De Amerikadeskundige zegt dat er in Georgia al groot onderzoek is gedaan naar Trump. “Dat is eigenlijk al 2.5 jaar geleden gestart, nadat Trump het bekende telefoontje pleegde, waarin hij zei: ‘get me 11.000 votes’. Daaromheen zijn er nog een heleboel andere dingen gebeurd, waaruit moet blijken dat hij de verkiezingsuitslag heeft geprobeerd te saboteren.”

Dit is één van vier rechtszaken tegen Trump, maar wel de ergste wordt veel gezegd. Dat komt vooral omdat deze zaak in de staat Georgia speelt. “Als hij veroordeeld wordt, betekent dat hij zichzelf geen gratie kan verlenen en het is ook een zaak waar een minimumstraf op staat en dat is vijf jaar. Er staat echt wat op het spel”, aldus Tukker.

Samenzwering

Dat Trump zich moet melden in de gevangenis betekent ook dat de welbekende ‘boevenfoto’ van hem gemaakt wordt. De oud-president is niet de enige. Gisteren druppelden de foto’s van andere verdachten binnen de zaak binnen. Simone Tukker: “Ze worden verdacht van een samenzwering en ze worden vervolgd onder een wet die eigenlijk altijd gebruikt is om de maffia te vervolgen. Ze worden gezien als een criminele organisatie. Ook dat maakt deze zaak heel bijzonder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de arrestatie van Trump terug.

Vergelijkbare artikelen