Een Nederlandse spion saboteerde het Iraanse kernwapenprogramma, dat ontdekte Huib Modderkolk

Zonder dat Den Haag iets wist, speelde een Nederlandse spion in 2007 een cruciale rol bij het saboteren van het nucleaire programma van Iran, dat concludeert de Volkskrant. Journalist Huib Modderkolk vertelt over zijn zoektocht naar de Nederlandse betrokkenheid bij de geheime inlichtingenoperatie.

Uit onderzoek van Huib Modderkolk, journalist van de Volkskrant, blijkt dat een Nederlandse spion het beruchte Stuxnet-virus heeft geïnfecteerd in een Iraans atoomcomplex, zonder dat politiek Den Haag ervan af wist. Twee jaar heeft hij gedaan over het onderzoek. “De inlichtingendiensten hebben niet gezegd dat ze mee gingen doen aan sabotage en ze begrepen pas later om voor sabotage het ging.”

Cultuurverschillen

Voor zijn onderzoek probeerde Modderkolk zoveel mogelijk mensen te spreken. Een moeilijke opgave. Zeker in de inlichtingenwereld. “Dat is een zoektocht. Ik ben daarvoor op allerlei plekken geweest. Dan ga je kijken of er daar mensen zijn die iets kunnen zeggen. In Israël en Amerika zijn ze iets opener erover. Daar is net iets meer mogelijk.” Hoe komt dat? “Dat heeft te maken met positie van de inlichtingendiensten.”

De CIA is gewoon wat opener, legt Modderkolk uit. “In Nederland is die cultuur er niet. Het is een cultuurverschil. Maar in Israël heeft het ook te maken met de positie van die dienst. Die zijn er om een existentiële dreiging onschadelijk te maken. Die zijn cruciaal voor überhaupt het overleven van de staat Israël. Dus dan praat je ook wat makkelijker over wat je doet.”

Daar merkt de Volkskrant-journalist wat meer openheid. Wat hem steeds een beetje verder brengt. “Dan wordt daar bijvoorbeeld gezegd dat ze niet alles kunnen vertellen, maar wel dat de Nederlanders heel behulpzaam zijn.” Wat voor hem aanknopingspuntjes zijn om verder te onderzoeken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen