Darttalent Pim van Bijnen lijdt aan darteritus

Ieder jaar strijden de beste darters ter wereld tijdens de feestdagen om de wereldtitel. Maar de druk die bij zulke toernooien komt kijken, is niet voor iedereen weggelegd. Nederlands darttalent Pim van Bijnen heeft last van darteritus. Hierdoor krijgt hij van het ene op het andere moment geen pijl meer in het bord. Waar komt de aandoening vandaan? Van Bijnen schuift aan met sportpsycholoog Afke van der Wouw.

Elk jaar tijdens de feestdagen gaan de beste darters ter wereld de strijd aan om de wereldtitel. Echter, de intense druk die bij deze toernooien hoort, is niet door iedereen te verdragen. Het Nederlandse darttalent Pim van Bijnen kampt met darteritus, waardoor hij plotseling niet meer in staat is om de pijlen in het bord te krijgen. “Ik denk dat het een blokkade in mijn hoofd is dat zich uit naar mijn arm.”

“Je hebt zo’n angst om te missen dat je arm zegt dat die het niet wil doen.” Van Bijnen legt zo’n grote druk op zichzelf, dat op het moment suprême het niet lukt om de pijl in het bord te krijgen. Terwijl hij een van de grootste darttalenten is. “Je bent alleen maar bezig met wat er gebeurt als ik mis.” Denken aan wat er gebeurt als hij wint lukt het hem niet.

Ook andere sporter

Als hij thuis traint, heeft hij nergens last van. “Maar als ik mijn tegenstander een hand geef en de wedstrijd begint, dan krijg ik een blokkade. Een druk op mezelf. Dan lukt het niet meer.” En hij is niet de enige: ook in andere sporten komt het voor. In Op1 vertelde golfer Joost Luiten dat hij door een blokkade in de hersenen hij de chipbeweging niet kon maken.

Volgens sportpsycholoog Afke van der Wouw zijn daar verschillende verklaringen voor. “Een is neuraal. Dat is er iets mis in de hersenen qua aansturing. Maar de beweging kan ook niet goed gaan door de druk die de darter ervaart.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen