Joost Luiten over zijn ‘golfburnout’: “Ik miste gewoon de bal”

Na een moeilijke periode met mentale problemen is Nederlands beste golfer Joost Luiten weer helemaal terug op niveau. Door een blokkade in de hersenen kon hij de chipbeweging, een belangrijke slag in het golf, niet meer goed uitoefenen. In Op1 vertelt hij hoe hij met behulp van een neuroloog van zijn ‘golfburnout’ af is gekomen.

Het komt bij de beste sporters voor. Een yip. Een neurologische aandoening die een blokkade van de spieren veroorzaakt. Zo kunnen darters last krijgen van Darteritis en schaatsers van een zwabbervoet.
Nederlands beste golfer aller tijden Joost Luiten kreeg last van een ‘chip yip’, na jaren van succes. “Het was wel een jaar of vijf geleden dat ik de echte Joost op de baan had gezien”, vertelt de golfer. 

Na zijn laatste overwinning in 2018 ging het bergafwaarts met Luiten. Het ging zelfs zo ver dat hij liever een been brak dan dat hij verder speelde op de golfbaan. Met behulp van een neuroloog kwam hij er dit jaar weer bovenop. Luiten: “Ik zat dit jaar weer twee keer dicht bij de overwinning, natuurlijk wil je winnen, maar in golf is een derde plek ook gewoon heel goed. Dat zijn resultaten waar je weer verder mee kan.”

Wat was er aan de hand?

Wat was er dan precies met Nederlands beste golfer aan de hand? “Het is een mentaal probleem. Dat wordt zo erg dat je hersenen de spieren die je nodig hebt niet meer op de juiste manier kunnen aansturen”, vertelt Luiten, die zelf problemen kreeg met chippen, een gevoelsschot van korte afstand. “Net voordat ik de bal moest raken kreeg ik een schrikbeweging. Ik miste gewoon de bal.”

“Zoiets begint heel langzaam”, gaat Luiten verder. “Eerst gebeurt het gewoon een keer. Dat kan gebeuren. Iedereen slaat weleens een mindere bal. Maar op een gegeven moment gaat zoiets vaker gebeuren en bouwt het zich op. Doordat het opbouwt, ben je er alleen maar mee bezig en voed je de onzekerheid.” Dat zorgde ervoor dat het een obsessie werd voor Luiten. “Ik sliep niet meer. Om drie uur ’s nachts stond ik naast mijn bed de chipbeweging te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Luiten terug.

Vergelijkbare artikelen