Martijn Klungel maakte een documentaire over Ter Apel

Geen dorp kwam afgelopen jaar vaker in het nieuws dan Ter Apel. De situatie in het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers op de Groningse locatie werd zelfs bestempeld als een nationale crisis. Voor RTV Noord filmde Martijn Klungel maandenlang achter de schermen in het centrum. De verslaggever schuift vanavond aan samen politiek verslaggever Thomas van Groningen en AD-columnist Debby Gerritsen, die vindt dat de kerstgedachte vaak ver te zoeken is in de asieldiscussie.

Ter Apel domineerde afgelopen jaar de nieuwsberichtgeving als geen ander dorp. De toestand in het overbevolkte aanmeldcentrum voor asielzoekers in de Groningse locatie werd zelfs erkend als een nationale crisis. Maandenlang filmde Martijn Klungel van RTV Noord achter de schermen in het centrum. “De frustratie is erg hoog daar.”

De problemen van nu zijn niet opzichzelfstaand, weet Klungel. Hij volgt de problematiek al langer. “Wat er nu gebeurt, is hetzelfde als vorig jaar. Ze zitten heel dicht tegen die crisis van vorig jaar aan. Als de gemeenten in de omgeving van Ter Apel geen tenten hadden neergezet, dan waren er weer mensen die buiten moesten slapen.”

Die mensen zitten vast in een systeem, zegt AD-columnist Debby Gerritsen, die vindt dat de kerstgedachte vaak ver te zoeken is in de asieldiscussie. “Wat hebben de vluchtelingen aan die discussies over bijvoorbeeld de spreidingswet? Statushouders, de mensen die hier mogen blijven, zitten te wachten op een plek waar ze mogen gaan slapen. We hebben het over sporthallen. Het is niet eens een huis. Zelfs dat is al moeilijk te regelen. Dat is echt zwaar te verkroppen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen