Paul Slettenhaar: “De spreidingswet is een soort monster van Frankenstein”

De spanning rond de spreidingswet loopt op nu het voorstel ongewijzigd naar de Tweede Kamer gaat. De wet moet zorgen voor evenwichtige spreiding van asielzoekers over ons land, maar kreeg eerder veel kritiek. Wordt de asielcrisis hiermee opgelost? We bespreken het met VVD-politicus Paul Slettenhaar, Politiek redacteur Peter Kee en ChristenUnie-politicus Joël Voordewind, die zich al lange tijd hard maakt voor vluchtelingen.

Vandaag presenteerde VVDstaatssecretaris Van den Burg zijn wet om gemeenten te kunnen dwingen asielzoekers op te nemen. Een slechte zaak, vindt VVDpoliticus Paul Slettenhaar. Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie komt de wet juist veel te laat. “Het was mooier geweest als we het allemaal vrijwillig hadden kunnen regelen met de gemeentes, dan konden ze zelf regie pakken. Maar dat is jarenlang geprobeerd door verschillende staatssecretarissen en het is niet gebeurd”, vertelt Voordewind.

Monster van Frankenstein

Paul Slettenhaar is het in de verste verte niet eens met Voordewind en vindt de wet een gedrocht. “De analyse is al verkeerd. Men heeft het alleen maar over een opvangcrisis, maar het is gewoon een instroomcrisis. Er komen duizend mensen per dag binnen en die krijgen allemaal een woning en hebben bijvoorbeeld zorg nodig. Dat is er niet, dus dat maakt het al heel lastig”, aldus de VVD-politicus, die wil dat de spreidingswet zo snel mogelijk van tafel gaat. “De wet is een soort monster van Frankenstein. Die is op die manier in elkaar gezet en dat werkt natuurlijk niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de spreidingswet terug.

Vergelijkbare artikelen