Onrust in de Golf van Aden treft ook Nederlandse schepen

Het is steeds onveiliger op een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Vanwege aanvallen van Houthi-rebellen vanuit Jemen mijden veel Nederlandse schepen tijdelijk de Golf van Aden. En daarom is het tijd voor militaire actie om de route te beschermen, vindt directeur Annet Koster van de Nederlandse redersvereniging KVNR. Ze schuift vanavond aan bij Op1 met vice-admiraal buiten dienst Ben Bekkering.

Nederlandse koopvaardijschepen willen niet omvaren en vragen de marine om bescherming tegen de drone-aanvallen van rebellen in de Golf van Aden.

Marine

De Gaza-oorlog springt over naar de Golf van Aden, waar door Iran gesteunde Houthi-rebellen koopvaardijschepen beschieten met raketten en drones. Maar ook Nederlandse schepen gebruiken deze route; reders willen dat onze marine uitrukt. Omvaren zit er nu eenmaal niet in.

Door raketbeschietingen en drone-aanvallen is het al weken onrustig in de Golf van Aden en dat treft ook Nederlandse schepen. ”Juist omdat er zo’n sprake is van willekeur, kan ik niet beweren dat het de Nederlandse schepen niet gaat overkomen”, vertelt Annet Koster.

Slechte nachten

De directeur van de Nederlandse redersvereniging KNVR ziet de afgelopen tijd een grote toename in de beschietingen, maar een Israëlische link is niet te vinden. “Dat maakte het extra spannend voor de reders. Die hebben echt slechte nachten op het moment dat ze nu door de Golf van Aden varen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over beschietingen in de Golf van Aden terug.

 

Vergelijkbare artikelen