“De situatie in Gaza is catastrofaal”

Het Israëlische grondoffensief in de Gaza laat nog even op zich wachten, maar lijkt onvermijdelijk te zijn. De inval is uitgesteld ‘vanwege het slechte weer’, maar is dat de echte reden? En hoe gaat het offensief eruit zien? We bespreken het met oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Opnieuw waren alle ogen gericht vandaag op de grens tussen Israël en Egypte. Rijen vrachtauto’s vol hulpgoederen die maar staan te wachten en te wachten. En dat terwijl de brandstof in Gaza bijna op is. Thea Hilhorst houdt rekening met een rampscenario.

“Het is een kwestie van 24 uur”, vertelt Hilhorst. “Medisch is het bijna allemaal op, voedsel is bijna op en ook water is nijpend.” Water is inmiddels zelfs zo schaars dat, waar het nog wordt uitgedeeld, mensen maar een liter per dag krijgen. “En dat is niet alleen voor drinken, maar voor alles. Het is bijna op en staat helemaal aan de rand. Het is catastrofaal”, aldus de hoogleraar humanitaire
studies.

Ziekenhuizen Gaza functioneren amper

Frederiek van Dongen van Artsen Zonder Grenzen is in Jeruzalem. Ze heeft Palestijnse collega’s die in het noorden van Gaza zijn gebleven. De omstandigheden waarin ze moeten werken zijn verschrikkelijk vertelt ze. “Door de bombardementen zijn ziekenhuizen beschadigd, waardoor ze nog amper functioneren. Er is al dagen een ernstig tekort aan medicatie en medische hulpmiddelen en de toegang wordt geblokkeerd door Israël. We kunnen daarom geen pijnstillers of medicatie naar Gaza brengen.”

Dat zorgt voor vreselijke situaties, vertelt van Dongen. “Het betekent dat chirurgen op dit moment opereren zonder verdoving. Israël blokkeert ook de elektriciteit en de verwachting is dat er binnen een paar uur geen elektriciteit voor de ziekenhuizen meer zal zijn. Dat is een doodvonnis voor de duizenden mensen die hiervan afhankelijk zijn, inclusief 100 baby’s in couveuses.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Grondoffensief

Het verwachte grondoffensief door Israël in Gaza is ondertussen nog steeds niet begonnen. Volgens bronnen door het slechte weer, maar daar denkt Mart de Kruif anders over.

“Het is onwaarschijnlijk”, vertelt de oud-commandant. “Zelfs al is het weer slecht, maakt de technologie van vandaag het nog steeds mogelijk om met precieze te kunnen schieten. Als je in een stad vecht en het regent een beetje of je staat in tunnels, maakt slecht weer niet uit. Dit is de reden dus niet.”

Gijzelaars

Maar wat is de reden dan wel? “Elke dag die je wacht met het offensief betaal je een prijs, omdat Hamas zich steeds beter kan voorbereiden op een invasie. Er worden bijvoorbeeld meer boobytraps gelegd bij deuren en ze kunnen meer posities voor scherpschutters maken”, vertelt De Kruif, die denkt dat het wachten voornamelijk met gijzelaars te maken heeft. “Daar wordt over onderhandeld: kun je die terughalen of niet. En dan is er ook nog het humanitaire corridor. Wat ga je daarmee doen? Het is een afweging die Israël moet maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de situatie in Israël terug.

Vergelijkbare artikelen