Eilander Marjan Bossch vertelt over Sunneklaas en confrontatie met Powned

Waar buitenlanders soms hun vraagtekens zetten bij het Nederlandse sinterklaasfeest, is het voor ‘vastewallers’ een groot mysterie wat de Amelanders uitspoken rond 5 december. Een cameraploeg van PowNed zou woensdag zelfs zijn belaagd door eilanders toen ze opnames wilden maken van hun geheimzinnige ‘Sunneklaas’. Wat houdt dat feest precies in? Eilander Marjan Bosscha schuift aan bij Op1.

Waar buitenlanders soms hun vraagtekens zetten bij het Nederlandse sinterklaasfeest, is het voor ‘vastewallers’ een groot mysterie wat de Amelanders uitspoken rond 5 december. Een cameraploeg van PowNed zou woensdag zelfs zijn belaagd door eilanders toen ze opnames wilden maken van hun geheimzinnige ‘Sunneklaas’.

Flinke confrontatie met Powned bij Sunneklaas op Ameland. Wat ging er mis? En wat is Sunneklaas? “Ik wil duidelijk maken dat het feest wat wij vieren heel onschuldig is”, vertelt eilander Marjan Bossch, die aanschuift bij Op1 om afstand te nemen van het geweld.

“Het is een traditioneel feest met spelregels waarbij de mannen verkleed en gemaskerd zijn. Er zit een spelelement in dat herkenning heeft. Juist door die herkenning, dat wij de mannen in pakken zien, herkennen wij de buurman of een oom.” Daarom willen de eilanders geen pottenkijkers. “Het is juist heel belangrijk om onder elkaar te zijn. En het speelt zich thuis af. Het is een besloten feest met familie en vrienden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen