Er komt een Europese wetgeving tegen loonkloof tussen vrouwen en mannen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen, maar is nog steeds veel te groot. Daar wil minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip verandering in brengen. Hoe gaat ze dat bewerkstelligen? Dat vertelt ze in Op1.

Nieuwe cijfers van het CBS tonen aan dat het loonverschil tussen mannen en vrouwen in het bedrijfsleven is afgenomen. In 2022 verdienden vrouwen 16,4% minder dan mannen. Zij verdienden gemiddeld 23,30 euro per uur, vrouwen 18,90 euro. De loonkloof is sinds 2014 verminderd, maar blijft aanzienlijk.

Europese wetgeving

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen, maar is nog steeds veel te groot. Daar wil minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip verandering in brengen. “Het is onacceptabel. Ik vind dat werkgevers veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen.”

De demissionair minister wil dat de werkgevers uitzoeken wat in hun eigen organisatie aan de hand is. Daarnaast komt er ook een Europese wetgeving aan over loontransparantie. “Dan moeten werkgevers elk jaar zien wat de loonverschillen zijn.” Bij meer dan honderd werknemers moeten bedrijven daarover rapporteren. “En ervoor zorgen dat de verschillen afnemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen