Karien van Gennip gaat de arbeidsmarkt flink aanpakken

Het kabinet presenteert nieuwe maatregelen die het leven van miljoenen Nederlanders raken. Met nieuwe regels wil minister Karien van Gennip meer zekerheid creëren op de arbeidsmarkt. Nulurencontracten worden verboden, oproepkrachten krijgen meer zekerheid en zzp’ers moeten verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Maar zit iedereen op die ingrepen te wachten?

Na lang onderhandelen was er witte rook in de polder en presenteert minister Karien van Gennip de contouren van de arbeidsmarkt nieuwe stijl. Nulurencontracten worden verboden, en zzp’ers moeten zich verplicht verzekeren tegen malheur. Kortom, meer vastigheid voor de werkende klasse, maar gaat dat werken?

Veertig procent

“Veertig procent van de Nederlands heeft geen vast contract. Daar zitten goedverdienende ZZP’ers bij, maar ook mensen met een nuluren- of een oproepcontract en dus niet weten wat ze volgende maand verdienen.” Dat maakt het volgens de minister lastig om een tweede baan te hebben, je zorgtaken te doen of een opleiding te volgen. “Er zijn ook mensen die een jaarcontract hebben. Dan is het toch moeilijk om een hypotheek te krijgen.”

Het nieuwe pakketmaatregelen, dat in 2027 in moet gaan, zou een vooruitgang zijn voor de hele samenleving. “Je wilt uiteindelijk een sterke middenklasse. Je wilt dat mensen perspectief hebben. Een vaste baan biedt perspectief.” Van Gennip ziet dat vooral jongeren zonder vast contract veel later een gezin beginnen en veel later een huis vinden. “Wie zien het ook bij mensen die jarenlang in oproepsituaties zitten. Zij bouwen niets op.”

Bedrijven huiverig

Het kabinet schaft het nulurencontract af en daarvoor in de plaats komt een basiscontract. “Dat geeft duidelijk aan hoeveel je gaat werken en hoeveel je betaald wordt. Dan heb je zowel inkomenszekerheid als roosterzekerheid. Met het nulurencontract ben je altijd beschikbaar en krijg je daarvoor niks betaald. Je wilt naar een situatie toe waarin het duidelijk is wat je de komende maand verdient.”

Bedrijven kunnen huiverig zijn om mensen een vast contract aan te bieden, omdat ze niet meer van het personeel afkomen. Nederland kent immers een strenge ontslagprocedure. “We willen ook wendbaarheid voor de ondernemer.” Maar het ontslagrecht wordt niet aangepast. “In dit pakket zitten drie maatregelen die de wendbaarheid vergroten. Kleine ondernemingen krijgen na een jaar duidelijkheid of ze een zieke werknemer kunnen vervangen. Ook komt er een crisisregelingpersoneelsbehoud. Als er een calamiteit is zoals corona kan je mensen herplaatsen in je bedrijf of minder uren laten werken. Daarnaast gaan we overwerk minder belasten.”

Verplichte verzekering voor ZZP’ers

Het pakket verplicht ZZP’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. “Tachtig procent van de zelfstandigen is niet verzekerd. Ook deze mensen kunnen langdurig ziek worden. We willen dat deze mensen op een nette uitkering kunnen rekenen. Dat is goed voor henzelf en voor de solidariteit in onze sociale stelsel.” Voor mensen in de zorg is dit een uitstekend plan, vertelt longarts Wouter van Geffel die ook te gast was in Op1. “Ik denk dat het voor de zorg niet goed is dat zorgpersoneel uit dienst gaat en zich laten terughuren als ZZP’er.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Karien van Gennip terug.

Vergelijkbare artikelen