Middelbare scholieren creëerden een programma dat sneller longkanker kan opsporen

Het profielwerkstuk van de 17-jarige Yahya en Ted zorgt potentieel voor een doorbraak in de medische wetenschap. De twee middelbare scholieren uit Leeuwarden creëerden een programma dat met behulp van kunstmatige intelligentie sneller longkanker kan opsporen. Longarts Wouter van Geffen is razend enthousiast en wil het in de praktijk gaan inzetten.

Kun je longkanker sneller ontdekken met behulp van artificiële intelligentie? Yahya Oufkir en Ted de Reus van 17 stortten zich voor hun profielwerkstuk op die vraag. 200 uur hadden ze ervoor nodig. En van de uitkomst sloeg longarts Wouter van Geffen steil achterover. Hij denkt hun techniek in de toekomst echt ingezet kan worden.

Maatschappelijke relevantie

“Wij wilden iets maatschappelijks relevant doen”, vertelt Yahya. “Wij hebben familieleden die ervaring hebben met kanker. Mijn opa is overleden aan longkanker. Ik wil er echt iets aan doen om die ziekte te verhelpen.” Met onze technische achtergrond gingen we kijken naar mogelijkheden om de zorg hiermee te helpen, vult Ted aan. “We wisten al veel van kunstmatige intelligentie en de dingen die je daarmee kan doen. De ziekte bleef in ons achterhoofd zitten en dat verbonden we eigenlijk.”

25.000 afbeeldingen

“Nadat we het systeem hebben geprogrammeerd gingen we op zoek naar een database”, zegt Yahya. “Op internet hebben we veel microscopische foto’s van stukjes long opgezocht.” Foto’s van gezonde en ongezonde longen werden in de database ingevoerd en de kunstmatige intelligentie ziet daarin de patronen.

“Er zitten labels aan de longen verboden, waardoor de computer ziet of het een gezonde long is of dat het een bepaalde vorm van kanker is”, vertelt Ted. “Wij hebben ongeveer 25.000 afbeeldingen gebruikt. In het trainingsproces zie je dat het systeem steeds beter wordt. Op een gegeven moment is die zo goed dat die een nauwkeurigheid heeft van 95 procent.”

In de praktijk

Een flinke stap voorwaarts voor de zorg, erkent longarts Wouter van Geffen. “We hebben mensen in dienst die heel goed zijn in dit soort afbeeldingen te bekijken. Als je probeert longkanker te vinden zijn we op zoek naar hapjes van tumoren om celplaatjes uit te maken. Die worden bestudeerd door een patholoog. Die heeft daar heel veel tijd voor nodig. Van een hapje tot de uitslag kost voor ons meestal zo’n vijf werkdagen. Als je gebruik kan maken van deze technieken kan je dat proces versnellen of een iemand veel meer plaatjes in kortere tijd laten zien. ”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen