Gaat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te snel?

Het schrijft essays, zit in zoekmachines en wordt zelfs gebruikt in onze auto’s: kunstmatige intelligentie. Volgens Alexander Klöpping gaat de ontwikkeling ervan veel harder dan de meeste mensen zich beseffen en gaat het ons leven ingrijpend veranderen. Is de politiek zich hiervan voldoende bewust? Klöpping schuift aan bij Op1 samen met staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat razendsnel. Te snel misschien wel. De computer blijkt niet meer alleen maar essays en werkstukken te kunnen schrijven, maar het gaat inmiddels nog verder. “Van de helft van de mensen die werken aan AI, denkt 10% dat dit mogelijk het einde is van de mensheid”, vertelt Alexander Klöpping.

De techondernemer vertelt dat het nauwelijks te voorspellen is hoe de ontwikkeling van technologie die veel slimmer is dan wij in de toekomst zal verlopen. “De ontwikkeling gaat niet lineair, maar met een curve, daarom is het moeilijk te voorspellen hoe het zich ontwikkelt en wat die zichzelf voor doelstellingen gaat aanmeten.”

Duistere wereld

“Wat als je AI combineert met wapens of wat als je het combineert met hacken of criminelen”, gaat Klöpping verder. “Je kan ook een heel duistere wereld tekenen en je kan je afvragen waarom je aan een techniek werkt, waarbij de kans 10 procent is dat het mens beëindigend is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over kunstmatige intelligentie terug.

Vergelijkbare artikelen