Anne Kuik en Nico Drost over hun vertrek uit de Tweede Kamer

Dinsdag nam meer dan de helft van de Tweede Kamer afscheid. Hoe lang duurt het eigenlijk voor al die nieuwe Kamerleden ingewerkt zijn? En hoe zit het met de kwaliteit van onze nieuwe volksvertegenwoordigers? We bespreken het met politiek verslaggever Thomas van Groningen en met afscheidnemende Kamerleden Anne Kuik (CDA) en Nico Drost (ChristenUnie).

Het was dinsdag de dag van het grote afscheid nemen in Den Haag. Maar liefst tachtig parlementariërs namen afscheid. Twee van die tachtig zijn Anne Kuik en Nico Drost. Kuik, die tussen 2017 en 2023 Kamerlid was van het CDA, was onder andere lid van de tijdelijke commissie die de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen moest voorbereiden. Ook wilde het voormalig CDA-Kamerlid dat er een speciaal gezant komt om de vluchtelingenopvang te regelen.

Nico Drost had een kortere periode in de Tweede Kamer. In 2019 maakte hij overstap uit de lokale politiek naar de landelijke. Niet een volledige overstap; toen Drost in juli Stieneke van der Graaf verving, keerde hij in oktober deels terug als gemeenteraadslid en fractievoorzitter namens de ChristenUnie in Rhenen.

‘Geen verstand van wetgeving’

“Ik was in 2019 vier maanden Kamerlid. Ik ben in 2021 rechten gaan studeren aan de Erasmus Universiteit.” Toen Nico Drost begon in de Tweede Kamer, kwam hij er al snel achter dat hij niet zoveel verstand had van wetgeving. “Toen ben ik gaan zoeken naar een cursus staatsrecht.”

Dat heeft hem de afgelopen jaren enorm geholpen. “Zoals het begrijpen van een brief van de Raad van State. We hebben 150 blauwe stoelen in de Tweede Kamer. Maar die 150 blauwe stoelen zijn voor alle miljoenen Nederlanders. Iedere Nederlander heeft het recht om voor zo’n stoel gekozen te worden. Dat is belangrijk en dat moeten we ook beschermen.”

Drost, die zelf ervaren heeft hoe moeilijk wetgeving is, wil niet dat er voor nieuwe mensen in de Kamer aan drempel is. “We moeten ervoor zorgen dat de gekozen nieuwe mensen maximaal ondersteund worden en waar mogelijk een cursus krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen