CDA-Kamerlid Anne Kuik wil dat er een speciaal gezant komt om de vluchtelingenopvang te regelen

Nu het oorlogsgeweld in hevigheid toeneemt, proberen steeds meer Oekraïners de grens over te steken op zoek naar een veilig heenkomen. CDA-Kamerlid Anne Kuik vertelt bij Op1 wat er nodig is om de opvang te regelen. Marijke Smelt is daar al mee bezig, ze coördineert een grote actie om vluchtelingen op te halen en in meer dan honderd gezinnen in Nederland op te vangen, ook bij haarzelf. EO-directeur Arjan Lock staat op de grens van Moldavië en Oekraïne en vertelt over de vlucht naar het westen.

Er moet een speciaal gezant komen om de vluchtelingenopvang te regelen, vindt CDA-Kamerlid Anne Kuik. ”Je wilt een opvangambassadeur hebben die heel snel nu met gemeenten, met corporaties gaat kijken naar wat we kunnen inzetten. We zitten behoorlijk aan onze grens, dat hebben we ook gezien bij de vele mensen uit Afghanistan die we hebben moeten opvangen en het stroomt niet door vanwege de woningmarkt. We hebben met de coronacrisis een speciaal gezant gehad, met militaire precisie wil je ook iemand hebben die dit aanstuurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eigen initiatief
Marijke Smelt is zelf een initiatief begonnen om vluchtelingen naar Nederland te halen. Binnen twee dagen meldden 1oo gezinnen in Zwolle dat ze ruimte hebben om vluchtelingen in huis te nemen. ”Ik heb zelf drie kinderen, en als ik me dan voorstel dat je daar staat met je gezin en dat je wereld op zijn kop staat. Ik heb toen een bericht op Facebook en LinkedIn gezet, ik wil iets doen maar geen idee wat. Toen ben ik in contact gekomen met mensen die ook wat wilden doen en mensen wilden opvangen.”

Kijk hier het hele gesprek met Anne Kuik, Marijke Smelt en Arjan Lock terug.

Vergelijkbare artikelen