Willem Woelders over designerdrugs: “Je bent een proefkonijn”

Politie en hulpverleners slaan massaal alarm: want waar de ene designerdrug wordt verboden, wordt de ander alweer ontwikkeld. Politiechef Willem Woelders, preventiewerker Alex van Dongen en Sam Fijneman, die verslaafd was aan designerdrugs, merken dagelijks hoe verslavend en gevaarlijk het is.

Ze heten Poes en Miauw-Miauw, maar die gezellige namen kunnen niet verhelen dat het levensgevaarlijke drugs zijn die, gek genoeg, lang niet altijd verboden zijn. En dat is gek, vindt politiebaas Willem Woelders.

Proefkonijn

“Het grote risico is dat de ‘normale’ drugs iets worden veranderd”, vertelt de politiechef. “Ze brengen het dan naar Nederland, het is niet strafbaar op dat moment, maar je weet niet wat het effect van die verandering is.” Dat betekent dat een gebruiker niet precies weet wat hij of zij inneemt en dat is gevaarlijk, vindt Woelders. “Je bent eigenlijk proefkonijn.”

Volgens Woelders lopen we in Nederland qua wetgeving constant achter de feiten aan. “Als een nieuwe drug gevonden wordt, moet je het eerst naar een commissie brengen. Die gaat in een aantal maanden vaststellen of de drug schadelijk is en pas daarna komt die op de lijst van verboden middelen. Op het moment dat je zo’n drug strafbaar stelt, staat op de webshop alweer een nieuw middel.”

‘Je kunt het niet uitleggen’

Het in handen krijgen van dit soort drugs blijkt enorm makkelijk: je bestelt het gewoon legaal op het internet. Voor politiemensen enorm frustrerend. “Het is een groot probleem, omdat je niet kunt handhaven”, vertelt Woelders. Hij komt met een voorbeeld over een inval in een loods in Zaanstad. “Ze troffen daar duizend kilo designerdrugs aan. Dat wordt in eerste instantie in beslag genomen en de locatie wordt gesloten, maar daarna blijkt het legaal te zijn. Het spul moest terug, er komt misschien nog wel een schadevergoeding en de tent gaat gewoon weer open. Dat kun je niet uitleggen en in het buitenland snappen ze helemaal niet dat dit kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over designerdrugs terug.

Vergelijkbare artikelen