Willem Woelders: “De politiezorg op andere plekken is nu minder”

Distributiecentra, havens, snelwegen en het Mediapark. Door het hele land waren vandaag acties van protesterende boeren te zien. Boeren hadden eerder aangekondigd ‘heel Nederland plat te leggen’ uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Politiechef Willem Woelders vertelt bij Op1 hoe de dag is verlopen en hoe de politie met de protesten omgaat.

Door het hele land waren gisteren rijen van geparkeerde trekkers te zien. Teleurgestelde boeren zijn nog altijd in protest tegen de stikstofplannen van het kabinet en proberen Nederland ‘plat te leggen.’ Maar waar boeren dit vaak redelijk gemoedelijk doen, valt het politiechef Willem Woelders op dat andere actievoerders problemen veroorzaken. “We hebben met name in Friesland gezien dat wanneer de blokkade gebroken moet worden, het merendeel van de boeren vertrekt en dat er een groep overblijft die andere actievoerders zijn.”

Verschillende actiegroepen

Volgens Woelders is het een groot risico dat anderen zich met de protesten van boeren gaan bemoeien. “Goedwillende boeren lopen het risico dat ze gekaapt worden in hun acties.” Dat gebeurd door verschillende actiegroepen, zegt de politiechef. “Het gebeurt door mensen die tegen de coronamaatregelen waren of anti-overheid bijvoorbeeld. In Limburg hebben we een blokkade gezien. Dat leken boeren, maar bleek een actiegroep van Holland in verzet. Daar zijn twee verdachten aangehouden en het had niets met boeren te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dat de politie de afgelopen week druk is geweest met protesterende boeren is een understatement te noemen. Woelders hoopt dan ook dat de overheid snel met de boeren om tafel gaat om tot een oplossing te komen. Al lijkt het erop dat dit moment over de zomer heen getild wordt. Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder zit ook aan tafel en garandeert dat er hard gewerkt wordt. “Er wordt heel hard gewerkt en er is een speciale gezant aangesteld om de gesprekken op gang te brengen. Het is heel belangrijk dat dat ook gebeurt.”

Pas in augustus

Tegelijkertijd zit het hele probleem erin dat de speciale gezant, de heer Remkes, pas in augustus gaat beginnen. Precies wat Woelders niet wil. Helder: “Ik snap uw oproep. En ook complimenten aan al uw collega’s, want die leveren ontzettend veel inzet en daar is veel respect voor. We moeten zo snel als mogelijk is naar een concrete situatie proberen te sturen.”

En tot die tijd zal er naar de politie gekeken worden om de boeren enigszins in toom te houden. “En dat is ook onze taak. Dus laat er geen misverstand over bestaan: we zullen er zijn”, aldus Woelders, die wel ziet dat collega’s op dit moment enorm lange diensten draaien. “Dat gaat ook ten koste van het normale werk dat je daardoor minder kan doen. We moeten het wel volhouden. Maar het is ons werk, dus we zullen er zijn en we moeten het doen.”

Minder politiezorg

Toch blijft het een feit dat, wanneer de politie met boeren bezig is, andere projecten stil komen te liggen. “Afgelopen week hebben we een aantal recherche onderzoeken stil moeten leggen omdat we bezig waren met de situatie bij minister Van der Wal voor de deur en in Stroe. We zijn minder in de wijken omdat mensen die in een ME-pak lopen niet hun werk daar kunnen doen. Dus de politiezorg op andere plekken is gewoon minder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Willem Woelders terug.

Vergelijkbare artikelen