Sybrand Buma over samenwerking met Pieter Omtzigt: “Zit veel verleden in”

Van het klimaatdebat tot het Radio 1-debat van, er gebeurt deze week genoeg om over na te praten. Dat doen we dan ook met Groenlinks/PvdA-fractievoorzitter Jesse Klaver, politiek verslaggever Thomas van Groningen en voormalig D66-leider Alexander Pechtold en burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma, die de meest opvallende debatmomenten uit hun politieke geschiedenis meenemen en hun ergernissen delen over hoe de partijen nu campagne voeren.

“Ik vond het een mooi debat. Het was heel rustig”, zegt Jesse Klaver over het Radio 1-debat. “Maar”, voegt de Groenlinks/PvdA-fractievoorzitter toe. “Dit debatformat heeft zijn beste tijd gehad. Er waren te veel partijen en relatief weinig tijd.”

Uitvoerbaarheidstoets

“Ik vind dat de kiezer nu met heel veel nieuwe gezichten en nieuwe partijen het recht heeft om te weten of het allemaal wel klopt”, zegt voormalig D66-leider Alexander Pechtold. Daarom pleit hij voor een uitvoerbaarheidstoets, omdat sommige politieke partijen hun partijprogramma niet laten narekenen. “Dat vind ik slecht. Dan weet je als kiezer niet of het haalbaar is.”

Ik deel dat heel erg, voegt Sybrand Buma toe. “Ik zie dat ook in de gemeente. Wij moeten nu extra ambtenaren aannemen, om de wet open overheid uit te voeren. Iedereen zegt dat er veel ambtenaren zijn, terwijl we nu voor de burger minder kunnen doen, omdat we aan de achterkant bezig zijn. Ik maak me nu wel zorgen om de steeds grotere controledwang, terwijl we voor grote beslissingen staan. Ook een gemeente moet besluiten. Maar we zitten heel defensief te worden.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Richtgetal arbeidsmigranten

Buma is het niet met de partijen eens die een richtgetal geven voor het aantal arbeidsmigranten die Nederland in mogen komen. “Het is heel makkelijk om te zeggen dat er nog maar 15.000 of 50.000 migranten naar Nederland mogen komen”, zegt Sybrand Buma over het richtgetal. “Maar dat kan niet. Uit Europa hebben mensen recht om te komen.”

“Tegen welke Oekraïense vluchteling ga je zeggen dat die te laat is en dat die terug moet? Het gaat dus niet gebeuren. 22 november hebben we verkiezingen. 23 november gaan al die dingen niet door. Het grondwettelijk hof zal als eerste zeggen dat dat richtgetal er niet komt. Een richtgetal zal mooi zijn, maar dan moet je in Europees verband gaan praten wat we als landen samen gaan doen.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Omtzigt

Een van de politici die met een richtgetal komt is Pieter Omtzigt. Jarenlang lang werkten Buma en Omtzigt samen bij het CDA. Over die samenwerking is de voormalig CDA-leider terughoudend. Waarom? “Ik moet mezelf echt goed in de ogen kijken over hoe ik daarover spreek. Mijn eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dat soms wel een ingewikkelde periode was. Tegelijk vind ik dat iemand het recht heeft om op deze wijze politiek te bedrijven. Maar er zit bij mij best veel verleden in die zestien jaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de politieke vrijdag terug.

Vergelijkbare artikelen