Wat zijn de plannen van Omtzigt en Nieuw Sociaal Contract?

Nieuw Sociaal Contract. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt bestaat nog geen twee maanden, maar is de grote uitdager de komende verkiezingen. Wat willen Omtzigt en zijn kandidaten aan Nederland veranderen? De partijleider schuift samen met de volledige top 20 van zijn kandidatenlijst aan bij Op1.

Pieter Omtzigt is de partijleider van Nieuw Sociaal Contract. De grote kersverse uitdager, die na een lange weg vol pieken en dalen Den Haag probeert te veranderen. De lijsttrekker schuift aan samen met de top twintig van zijn nieuwe partij: Nieuw Sociaal Contract, steevast hoog in de peilingen. Mannen en vrouwen van wie we kunnen vermoeden dat ze straks allemaal in de Tweede Kamer terecht zullen komen, maar waarom hebben ze ervoor gekozen om Omtzigt te steunen?

Bioloog Rosanne Hertzberger is nummer 17 op de lijst en wil namens Nieuw Sociaal Contract de Tweede Kamer in. “Het is ontstaan aan het begin van de coronacrisis. Ik schreef een column voor NRC en ik ben microbioloog. Dat zorgde ervoor dat ik vaak commentaar stond te leveren in mijn column, aan de zijlijn. Ik had echt de behoefte om naar het front te gaan en iets te veranderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dat veranderen moet dus gaan gebeuren bij de nieuwe partij van Omtzigt. Maar waar staat die partij voor? Na een aantal weken is er nog geen verkiezingsprogramma te bekennen. De lijsttrekker vertelt als eerst dat hij migratie wil terugdringen tot maximaal 50.000 mensen per jaar.

Nederlands voertaal op universiteiten

Een van de manieren waarop hij dat wil bereiken, is het beperken van de studiemigratie. Volgens Omtzigt worden Nederlandse universiteiten overspoeld met buitenlandse studenten. Zijn oplossing: maak de voertaal weer Nederlands. “Er zijn hele opleidingen die bijna alleen maar buitenlandse studenten hebben. Er zijn zelfs universiteiten die meer buitenlandse studenten hebben dan Nederlandse.”

En dus moet de voertaal weer terug naar Nederlands. “Als je Nederlands leert en hier onderdeel wilt worden van de samenleving is het geen probleem. En als er af en toe les gegeven moet worden in het Engels, is dat geen probleem. Het is geen verboden taal, maar de standaardtaal, waarin les gegeven wordt, is je eigen taal”, aldus de lijsttrekker.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nederland kent natuurlijk niet alleen maar studiemigranten. Als het aan Omtzigt ligt, moet ook asiel worden beperkt en over hoe dat bereikt moet worden is hij duidelijk: de gezinshereniging moet worden beperkt.

Gezinsmigratie

“Bij de gezinsmigratie kun je beperken van 25 naar 18 jaar”, zegt de lijsttrekker. Maar mogen familieleden dan niet meer overkomen? Omtzigt: “We gaan nog goed bekijken hoe ver we daarmee gaan, maar vervolgmigratie is niet verstandig. Wat er gebeurde was dat mensen die 20/21 waren zelf al een gezin hadden en vervolgens ook hun eigen gezin konden laten overkomen. Dan hoor je natuurlijk niet bij het kerngezin. Dat gaat wel om een relatief kleine groep.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In Nederland regeer je nooit alleen. En hoewel Pieter Omtzigt hoog in de peilingen staat, zal ook hij moeten samenwerken met andere partijen om zijn plannen te verwezenlijken. Welke partijen heeft hij eventueel op het oog?

Met wie wil Omtzigt regeren?

Politiek gezien worden zijn plannen om migratie te beperken misschien wel het moeilijkst. Daar is immers een kabinet op gevallen. Om zijn plannen toch voor elkaar te krijgen, ligt een samenwerking met partijen als VVD of BBB voor de hand. “We gaan eerst kijken wat de kiezer gaat doen. Als je naar het politieke spectrum kijkt, kan ik me zomaar voorstellen dat migratiebeperking makkelijker is met de genoemde partijen. Een aantal andere zaken, zoals bestaanszekerheid, zijn weer makkelijker met andere partijen. Maar daar heb je regeringsonderhandelingen voor.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Omtzigt terug.

Vergelijkbare artikelen