Hoe versla je een tegenstander die zich schuilhoudt in tunnels?
Het Israëlische leger staat met tanks aan de rand van Gaza-stad en meldt hevige gevechten met Hamas-strijders. Strijders die zich schuil kunnen houden in de honderden kilometers aan strategisch geplaatste tunnels die onder de Gazastrook liggen. Hoe versla je een tegenstander die je niet ziet? Brigadegeneraal Han Bouwmeester schoof aan over hoe de oorlog nu verder gaat.
Volgens de Israelische premier Netanyahu is de oorlog in de tweede fase beland. Sinds afgelopen vrijdag voert het leger regelmatig grondaanvallen uit in de Gazastrook. De oorlog verplaatst zich naar de tunnels, iets wat we nog kennen uit Vietnam.
Hoe versla je een tegenstander die je niet ziet? Met drones, robotkarretjes, water of gas; hoe het Israëlische leger de tunnels van Hamas denkt te veroveren horen we in een college krijgskunde van brigadegeneraal Han Bouwmeester. “Er wordt vermoed dat er meer dan 500 kilometer aan tunnels ligt. Dat is lastig, zeker omdat de tunnels op verschillende hoogtes liggen.”
Drie elementen
Toch zal Israël daar iets aan moeten gaan doen, denkt de brigadegeneraal. Zeker omdat vermoed wordt dat de gegijzelde mensen zich in de tunnels bevinden. Hoe pak je dit aan? Bouwmeester vertelt dat je te maken krijgt met drie belangrijke elementen. “Je moet zorgen dat je voldoende kunt zien. Je hebt af en toe licht nodig, ook al ga je erin met nachtapparatuur. Een tweede is je zuurstof. Daar ben je van afhankelijk en dat kan gemanipuleerd worden. Tot slot moet je denken aan je communicatiemogelijkheden. Als je met verschillende teams 25 meter onder de grond zit, kun je niet communiceren.”
Speciale eenheid
Om daar toch op een enigszins goede manier naar binnen te gaan, heeft Israël een speciale eenheid opgericht. “Die hebben zich de afgelopen twintig jaar gespecialiseerd in tunneloorlogvoering”, vertelt Bouwmeester. “Hoewel ze niet precies weten hoe het stelsel eruit ziet, weten ze hoe ze daar te werk moeten gaan.”
Dat doen ze onder andere door gebruik te maken van de nieuwste technologie. In de onderstaande video legt Bouwmeester verder uit hoe ze daar gebruik van maken.