Wouter de Winther over aanval op Baudet: “Toespraak zou al twee keer eerder plaatsvinden”

Baudet die oproept om volmachten te ronselen, een BBB-kandidaat die zich terugtrekt om anonieme nazi-tweets en een D66’er die slechts anderhalve dag Kamerlid is. Er gebeurde van alles in de laatste week voordat de Kamer met verkiezingsreces gaat. Met politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther maken we de Haagse balans op.

Op donderdagavond, vlak voor de uitzending, is Thierry Baudet aangevallen bij zijn aankomst voor een lezing aan de Universiteit van Gent in België. Een man wachtte hem op en sloeg hem met een paraplu op zijn hoofd. Een ambush, zoals Baudet het omschreef.

“Een goede vraag hoe dit kon gebeuren”, zegt Wouter de Winther. “Deze toespraak zou al twee keer eerder worden gehouden in Gent, toen hebben de veiligheidsmensen daar gezegd dat het te gevaarlijk zou zijn. Er werd een tegendemonstratie verwacht. Dat werd vanavond ook verwacht, maar de Belgische Raad van State heeft gezegd dat de toespraak door moest gaan.”

De man die gisteravond de FvD-leider met een paraplu tegen zijn hoofd sloeg, is inmiddels weer op vrije voeten. Een woordvoerder van de politie zei wel dat hij zal worden vervolgd vanwege het toebrengen van “opzettelijke slagen en verwondingen”.

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stephan van Baarle

From the river to the sea, Palestine will be free’. Dat is wat Denk-leider Stephan van Baarle in de Tweede Kamer. Het zorgde voor grote ophef. Toch is Van Baarle niet van plan zijn toon te matigen. “Het is pure provocatie. Je weet dat je er aandacht mee gaat krijgen en het is verkiezingstijd“, zegt Wouter de Winther.

De politiek commentator van De Telegraaf denkt dat het expres bedoeld is, om mensen te tarten en te provoceren. “Denk leidde een wegkwijnend bestaan in de Kamer. Nu hebben ze een gat in de markt gevonden om zich helemaal aan één kant van het spectrum te vestigen.” Dat doet Denk niet alleen met deze uitspraak, ziet De Winther. “Ze sturen ook plaatjes de wereld in waarin ze Israël met de Palestijnse vlag bedekken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter de Winther terug.

Vergelijkbare artikelen