Tom van ’t Einde over de schietpartij in Amerika: “Wordt moeilijk hem te vinden”

In Amerika is er een grote klopjacht gaande op een man die een bloedbad aanrichtte in een restaurant en een bowlinghal in de plaats Lewiston. Amerikaanse media melden dat er zeker achttien doden zijn en tientallen gewonden. Amerika-verslaggever Tom van ’t Einde praat ons bij.

Robert Card richtte een bloedbad aan in Lewiston, waarbij achttien mensen omkwamen en meerdere mensen gewond raakten. Card, een schietinstructeur en reservist, is bekend met mentale problemen. “Er is een totale lockdown. Er zijn op dit moment achttien dorpen en steden gevraagd om binnen te blijven en te schuilen. Alle scholen zijn dicht. De supermarkten zijn dicht. Zelfs de ziekenhuizen blijven dicht. De mensen moeten in huis blijven en mogen niet de straat op. De politie is doodsbang dat de man opeens weer opduikt en opnieuw begint te schieten.”

Moeilijk te vinden

“Je merkt hier twee dingen op straat”, zegt Mart de Kruif. De oud-commandant Landstrijdkrachten is daar in de buurt op vakantie en belt live in de studio. “Het is in Maine en daar gebeurt ontzettend weinig. Het is een staat met de laagste criminaliteitscijfers van de VS.” Dus de shock is erg merkbaar, merkt De Kruif. “Het tweede is, is dat ze hem nog niet te pakken hebben. Ze hebben ook niet echt een spoor. En de meeste shootings eindigen met het arresteren of neerschieten van de dader of een zelfmoord. Dat is nu niet zo.”

“Zijn auto is gevonden bij een landingsplaats, waar je met je boot het water in kan gaan”, vult de Amerika-verslaggever van EenVandaag Tom van ’t Einde aan. “Je hebt er een enorm bosrijk gebied en het is heel dun bevolkt. Veel bossen. Veel water. Je kan er in principe met de boot overal heen. Iemand die getraind is in het leger, weet hoe je moet overleven in de natuur. Het kan nog wel eens enorm moeilijk worden deze man te vinden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Tom van ’t Einde over de schietpartij in Amerika terug.

Vergelijkbare artikelen