”Aan halvering eigen risico zit een drievoudig prijskaartje”

Ruim vijf maanden na de verkiezingen krijgen we toch een rechts kabinet. De onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB zijn het woensdag na lang onderhandelen eens geworden over een akkoord op hoofdlijnen. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe regering? We bespreken het laatste nieuws met NRC-journalist Tom-Jan Meeus, hoogleraar Wim Voermans, opiniepeiler Peter Kanne, econoom Arnoud Boot, Eerste Kamerlid voor JA21 Annabel Nanninga, journalist Roderick Veelo, wethouder Onderwijs in Amsterdam Marjolein Moorman en klimaatactivist Hannah Prins.

Grote zorgen bij Timmermans

Frans Timmermans reageert vanuit Den Haag op het ophanden zijnde akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. ”Het is voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis dat radicaal-rechts aan het centrum van de macht komt te staan. Dat is nogal wat. Daar maak ik mij grote zorgen over. Daar is het Wilders ook om te doen, om in het centrum van de macht te komen. Dat wordt nu door Yesilgöz en Omtzigt mogelijk gemaakt. Ik vrees dat dit de verdeeldheid in Nederland alleen maar zal aanjagen, en dat hebben we niet nodig op dit moment.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eigen risico

Het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd van 385 euro naar 165 euro per jaar. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Econoom Arnoud Boot is kritisch: ‘’Het is niet een maatregel die de rijksbegroting sterker maakt. Halvering van het eigen risico betekent dat het elders betaald moet worden. Maar het moet nog steeds door de belastingbetaler betaald worden. Misschien wel door hogere zorgpremies. Maar dat is niet noodzakelijkerwijs het enige effect. Er zit eigenlijk een drievoudig prijskaartje aan.”

”De zorg zal aantrekken. Dat betekent extra uitgaven. Het eigen risico moet door iemand betaald worden. En de derde kostenpost is bijna bij alle maatregelen die nu voorgesteld worden de echte kostenpost: het betekent dat extra mensen in de zorg nodig zijn als je die vraag aanjaagt. Een waar komen die vandaan?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Permanente versimpeling

Politiek journalist van NRC Tom-Jan Meeus schreef een essay over populisme en ziet Wilders kiezen voor ‘permanente versimpeling’. ‘’Je moet willen zien dat de duidelijkheidscultuur democratisch problematisch is, omdat het niet te verwezenlijken is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen