Mart de Kruif en Arnaud De Decker over de raketaanval op Kramatorsk

Zeker tien doden en tientallen gewonden bij een Russische raketaanval op een populaire pizzatent in het centrum van de Oekraïense stad Kramatorsk. We bellen erover met correspondent Arnaud De Decker, die maar net ontsnapte aan de dodelijke raketaanval. Met oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif bespreken we de aanval en de huidige situatie in Oekraïne. Wordt er al terreinwinst op de Russen geboekt?

Weer een aanval op een burgerdoel in Oekraïne. Er zijn elf burgers om het leven gekomen bij een raketaanval op een pizzeria in de stad Kramatorsk. Tientallen mensen raakten gewond en er worden nog mensen vermist. De Vlaamse journalist Arnaud De Decker was net op tijd weg bij de pizzeria in Kramatorsk, dat werd getroffen door een Russische raket. “Los van de schrik is het ook een ernstige dreun op de moraal van de bevolking.”

Commandopost

De Russen zeiden dat het een aanval was op een commandopost. Volgens de Vlaamse journalist is daar niets van waar. “Het was een plek waar burgers, journalisten, internationale correspondenten, vrijwilligers en ook soldaten naar toe gingen, wanneer ze een moment rust hadden aan een lange dag aan de frontlinie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Afzwaaier

Was de raketaanval op het pizzarestaurant in Kramatorsk opzet of ging het om een afzwaaier, vragen we oud-commandant Mart de Kruif. “Ik weet het echt niet. We weten dat er regelmatig beschietingen zijn op Kramatorsk, maar ik kan me niet indenken dat een Russische commandant dit als een legitiem doel ziet. Dus ik denk dat het een afzwaaier is.”

De Russen verklaarden dat er een aanval plaatsvond op een commandopost. “Ze proberen te legitimeren dat ze dit doel hebben geraakt.” De Kruif ziet dat de Russen wel vaker burgerdoelen raken. “Je moet dit helaas weer op de lijst zetten van de vele incidenten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif en Arnaud De Decker over de raketaanval op Kramatorsk terug.

Vergelijkbare artikelen