De politie heeft een klopjacht geopend op de 24-jarige Bretly Dorder

Hoe zoek je een voortvluchtige moordenaar? De politie heeft een klopjacht geopend op de 24-jarige Bretly Dorder. Hij wordt verdacht van een dodelijke schietpartij in Rotterdam en van een steekpartij in Zutphen, maar is al dagen spoorloos. Sander Schaepman, oud-rechercheur, vertelt in Op1 hoe de politie in dit soort zaken te werk gaat.

Het Openbaar Ministerie looft 25.000 euro uit voor tips die kunnen helpen bij de arrestatie van Bretly Dorder. De 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijk schietincident en een steekincident. De politie heeft zijn naam en foto’s openbaar gemaakt en adviseert om niet zelf contact met hem te zoeken, maar onmiddellijk 112 te bellen als hij wordt gezien.

Achter de feiten aanlopen?

De rol van de oplettende burger is cruciaal, vertelt oud-rechercheur Sander Schaepman. Omdat videobeelden vaak van een te lage kwaliteit zijn. “Daarom is de oproep misschien ook wel extra belangrijk. We moeten het niet zozeer van de techniek hebben, maar vooral van mensen die de persoon zien lopen.”

Loop je dan niet achter de feiten aan? “Dat is inherent aan opsporen.” Maar dat hoeft volgens Schaepman geen probleem te zijn. “Als je bij een vriend op een kamer zit kan je dan heel lang volhouden, maar ook die vriend gaat een keer de fout in. Of de buren gaan iets merken. Ergens gaat hij een keer opvallen en dan zie je dat eigenlijk iedereen wel een keer tegen de lamp loopt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sander Schaepman over de klopjacht op de voorvluchtige Bretly Dorder.

Vergelijkbare artikelen