Het was een gitzwarte dag in Rotterdam

Meerdere doden, twee schietpartijen, brandstichting en speciale politie-eenheden die het grootste ziekenhuis van het land bestormden. Over deze gitzwarte middag in Rotterdam praten we in Op1 met burgemeester Ahmed Aboutaleb, politiechef in Rotterdam Fred Westerbeke, ooggetuige Moos Kruis, AD-verslaggever Marcel Wijnstekers en oud-recherchechef Sander Schaepman.

Drie doden, twee schietpartijen, brandstichting en speciale politie- eenheden die het grootste ziekenhuis van het land bestormen. Het was een gitzwarte dag in Rotterdam, vertelt ook burgemeester Ahmed Aboutaleb. “In de auto er naartoe kreeg ik bericht dat er een 14-jarige meisje was overleden”, vertelt de burgemeester.

Emoties

De burgemeester was onderweg naar een bijeenkomst en sprak daar een vriendin van het overleden meisje. “Ze kreeg dat bericht binnen op haar telefoon en gaf hem door aan haar vrienden. Er volgde een explosie van emoties. Het was niet meer te houden”, vertelt de burgemeester, die vertelt mensen een hart onder de riem te willen steken. “De emoties hadden de overhand, maar ook veel boosheid en verdriet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Terwijl er geschoten werd, moesten studenten die aanwezig waren zich verschuilen onder stoelen en banken. Moos, student geneeskunde bij het ErasmusMC, maakte de verschrikkelijke gebeurtenis mee. “Het was sowieso een heftige week voor mij. Ik ben geopereerd aan mijn voet en loop nog op krukken, maar wilde gelijk onderwijs volgen. Dat was misschien niet de beste beslissing.”

Verstoppen in de kantine

Op het moment dat de gebeurtenis plaatsvond was Moos binnen in het Erasmus. “Ik zat in een onderwijsruimte daar, we hoorden het nieuws en eigenlijk was alles nog rustig. Ik liep nietsvermoedend het lokaal uit en ging naar benenden. Daar was iedereen aan het rennen en aan het schreeuwen”, Moos zelf vluchtte op dat moment de kantine in om zich te verschuilen. “We hebben de deuren op slot gedaan en gebarricadeerd en toen zijn we gaan wachten.”

Dat wachten duurde niet lang, vertelt de student. “Er werden molotovcocktails gegooid en er ontstond rook. We moesten iets doen, anders zouden we door de rook verstikken. We openden de deuren en zagen drie gewapende mannen, maar dat was gelukkig de politie. Het was donker en er was rook, dus we wisten niks. Die agenten hebben ons uiteindelijk via het terras en allerlei trappen naar buiten gebracht.”

Buiten zag Moos nog hoe de verdachte op zijn knieën zat en werd aangehouden. “Dat is wel een gek gevoel. Dan zie je toch de persoon die verantwoordelijk is voor alles wat je hebt meegemaakt”, vertelt Moos.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de dag in Rotterdam terug. 

Vergelijkbare artikelen