Rob de Wijk: “De enige hier goed garen bij spint is Poetin”

In Slowakije won een pro Poetin partij de verkiezingen. Ook in de Verenigde Staten staat de steun aan Oekraïne onder druk. Staat onze veiligheid op het spel? En kan Oekraïne de oorlog nog winnen nu de steun minder wordt? We bespreken het in Op1 met D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Europacorrespondent Stefan de Vries.

In Slowakije heeft de rechts-populistische partij Smer-SD de verkiezingen gewonnen. Met meer dan 23 procent van de stemmen behaalde de partij van voormalig premier Robert Fico de overwinning. Slowakije heeft problemen die groter zijn dan Oekraïne, zei Fico in zijn overwinningsspeech. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij al aangegeven dat hij onder andere van plan is de levering van wapens aan Oekraïne te beëindigen.

Europese steun

“In Kiev is de steun wel uitgesproken”, zegt Rob de Wijk. Daar kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om hun solidariteit aan Oekraïne uit te spreken. “Maar ik moet wel constateren dat de steun toch wel aan het afbrokkelen is. Wat in Amerika gebeurt, is gewoon niet goed. Wat in Slowakije gebeurt, is gewoon niet goed.”

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma miste wel iets bij het Europese overleg in Kiev. “Namelijk dat Europa de militaire hulp fors zou opschroeven. Dat had ik eigenlijk verwacht.”

Poetin

“Ik begrijp dat de steun bilateraal wordt gegeven en er ook in Amerika nog een heleboel in de pijpleiding zit”, vervolgt Rob de Wijk zich. “De steun gaat nog wel even door. De enige die hier goed garen bij spint is Poetin. Hij ziet het bewijs dat de steun aan het afbrokkelen is, terwijl dat niet hoeft te zijn. Polen gaat bijvoorbeeld Oekraïne echt niet in de steek laten. Dan krijgen ze zelf met Rusland te maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sjoerd Sjoerdsma, Stefan de Vries en Rob de Wijk terug.

Vergelijkbare artikelen