Hanke Bruins Slot is onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Hanke Bruins Slot is onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De CDA’er is de opvolger van Wopke Hoekstra die naar Brussel is vertrokken. Hoe gaat de nieuwe minister om met Oekraïne, Poetin en andere belangrijke buitenlandse kwesties?

De kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruinslot over Poetin, Kim Jong-un, de situatie in Libië en over waarom Nederlandse hulp na de aardbeving in Marokko is uitgebleven. “We hebben zo snel mogelijk hulp aangeboden, maar Marokko heeft natuurlijk heel zorgvuldig moeten kijken wat voor hulp ze nodig hadden. Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om onze hulp niet aan te nemen”, vertelt de minister.

Andere keuzes

Dat betekent niet dat Nederland niks heeft gedaan om Marokko te helpen, vertelt de minister. “We hebben 5 miljoen euro aan het Rode Kruis gegeven, maar verder zijn er nog geen formele verzoeken gekomen. Ik heb wel heel veel respect voor het rescue team. Die hebben letterlijk op het vliegveld gestaan om die kant op te gaan. Het laat zien hoe professioneel deze mensen zijn. Daar heeft het niet aan gelegen, die mensen waren er direct.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ontmoeting Poetin en Kim Jong-un

In haar eerste week als minister van Buitenlandse Zaken zag Bruins Slot ook dat Poetin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de hand schudde. Poetin zou op zoek zijn naar Noord-Koreaanse hulp, als twijfelt Ruslandkenner Helga Salemon of dat waar is. “Kim zou munitie willen ruilen tegen onderdelen voor satellieten of kernonderzeeërs. Er is een enorme hongersnood in Noord-Korea omdat Kim alleen maar bezig is met zijn kernprogramma. We weten niet wat er besproken is, maar wat nu naar buiten is gekomen, is dat Poetin heeft gezegd dat ze gaan samenwerken op het gebied van landbouw, op het gebied van infrastructuur en humanitaire hulp, maar niks over wapens.”

Volgens Salemon is het daarom maar de vraag of dit echt gebeurd is. “Sommige mensen zeggen dat er achter de schermen over is gesproken, maar we moeten niet vergeten dat er nog iemand op de achterbank zit. Namelijk Xi, de president van China.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anke Bruins Slot en Helga Salemon terug.

Vergelijkbare artikelen