Oliver Anthony verovert Amerikaanse hitlijsten met protestlied

Tot afgelopen week was Oliver Anthony nog een doodgewone Amerikaanse burger. Na het verschijnen van zijn protestlied Rich Men North of Richmond werd de roodharige in één klap wereldberoemd. Het lied raakt bij veel Amerikanen een gevoelige snaar. En onbedoeld gaan Republikeinen ermee aan de haal. Hoe kan het dat een lied van een totaal onbekende zanger de VS aangrijpt? Raymond Mens vertelt hoe het zit.

Oliver Anthony kan het zelf nog niet helemaal geloven. Het nummer werd in één week 18 miljoen keer gedownload. Het leven van de countryzanger staat sinds 8 augustus op zijn kop. In het nummer zingt hij over de misstanden in de maatschappij zoals lage lonen, voedselarmoede, hoge inflatie, hoge belastingen, kinderhandel, misbruik van de welvaart en centralisatie van de macht met leuzen als “For bullshit pay” en “Taxed to no end”. Amerikanen vinden herkenning in het lied en juist dát maakt het nummer zo populair.

Verslaafd

Anthony werkte in een papierfabriek, maar kon daar door een ongeluk niet meer werken. Toen is hij met zijn vriendin in een camper in de bergen gaan wonen. Daar raakte hij verslaafd aan drugs en alcohol. Om zijn leven weer op de rit te krijgen begon hij met zingen. Hij maakte video’s al rijdend in zijn pick-up truck of in zijn tuin. Zo ook bij dit nummer.

Republikeinen

Republikeinen refereerden aan het nummer tijdens het eerste republikeinse debat. Dit was volgens Anthony helemaal niet de bedoeling. Hij is noch links noch rechts en heeft afstand genomen van de republikeinen. Hij zegt: “Ik strijd tegen polarisatie, ik wil mensen verenigen.” Raymond Mens legt uit hoe de republikeinen dit nummer hebben aangegrepen: “De conservatieven in Amerika zeggen dat het nummer laat zien wat er in het Amerika van Joe Biden allemaal mis is.”

Het bijzondere aan dit nummer is volgens Mens dat van linkse tot rechtse Amerikanen het eens zijn het nummer van Anthony. Zou het hem dan toch lukken om Amerikanen te verenigen met dit protestlied?

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Raymond Mens terug.

Vergelijkbare artikelen