“Bij de Spaanse voetbalbond is sprake van vrouwenvernedering”

Weer een nieuw hoofdstuk in de soap rond de ongevraagde kus van voorzitter Rubiales van de Spaanse voetbalbond aan speelster Jennifer Hermoso. Terwijl de Spaanse bond in spoedberaad is, gaat Rubiales’ moeder in hongerstaking vanwege de ‘onmenselijke’ jacht op haar zoon. Hoe loopt dit af? We bespreken het met sportverslaggever Suse van Kleef.

De kusgate is niet op een zichzelf staand incident. “Het is het puntje van de ijsberg. Bij de Spaanse bond zijn structureel dingen mis. Er is sprake van structureel machtsmisbruik en vrouwenvernedering.”

Vrouwen voelen zich niet welkom

“De Spaanse vrouwen hebben al een aantal keren gevraagd om verandering. Onder andere over trainingsfaciliteiten, de technische staf en over een andere trainer.” Vorig jaar brak er in het Spaanse team een opstand uit tegen bondscoach Jorge Vilda, waarbij vijftien speelsters in september brandbrieven naar de Spaanse voetbalbond stuurden om aan te geven dat ze niet meer onder zijn leiding wilden spelen.

“Er wordt constant niet naar hen geluisterd. Ze zijn in staking gegaan. De bondsvoorzitter heeft de kritiek van de vijftien speelsters hard neergeslagen. Hij heeft gezegd dat hij de baas is en dat de trainer blijft. Iedereen die de brief geschreven heeft, moest haar excuses aanbieden. Anders waren ze niet meer welkom. Een aantal van hen is ook niet meegegaan naar het WK. Dit is een zaak die al heel lang loopt. Al decennia lang voelen Spaanse vrouwen zich niet thuis binnen de bond.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Suse van Kleef.

Vergelijkbare artikelen