Zonder bedreigingen zou Sigrid Kaag niet stoppen

Ze was de grote belofte van D66, leek zelfs kans te maken op het Torentje, maar uiteindelijk waren de Haagse politiek en Sigrid Kaag geen goede match. Ook zij maakte vandaag haar vertrek bekend. De bedreigingen en online haat zorgen mede voor haar besluit: ze zegt nu voor haar gezin te kiezen. Hoe kwam ze tot haar beslissing? Wat is haar nalatenschap? En wat zegt ze tegen jonge vrouwen die actief willen worden in de politiek? Ze vertelt het bij Op1.

Sigrid Kaag wordt niet nog een keer lijsttrekker van D66. Ze kiest voor haar gezin, dat de bedreigingen aan haar adres niet langer trekt. “Mijn kinderen appten dat ze blij en opgelucht waren.” Daarbij appten ze wel naar de vertrekkend politiek leider van D66 dat ze het niet alleen voor hen moeten doen. “Ik doe het wel voor ze. Het is goed zo. Ik heb er vrede mee. Innerlijke rust is zo belangrijk.” Het gevoel om te stoppen kwam niet na het vallen van het kabinet. Dat gevoel kwam al veel eerder op bij Kaag. “Ik liep er al een hele tijd mee rond. Vorig jaar al.”

Zondagavondgroep

De leiders van de VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, maakten op dezelfde dag binnen hun eigen kring bekend dat ze stopten als lijsttrekker. Op zondag. Twee dagen nadat bekend werd dat Rutte IV was gevallen. “We wisten dat niet van elkaar. Ik heb het zondag aan mijn zondagavondgroep vertelt, daar spreken we altijd de week door. Aan Rob Jetten, Kajsa Ollongren, Hans Vijlbrief en een paar anderen.”

Nadat Kaag de handdoek in de ring gooide, probeerden anderen haar om te praten om toch door te gaan. “Er was brede steun vanuit de partij. Maar ze weten ook wat het betekent voor mijn gezin.” Het was voor de voormalig diplomaat al een jaar duidelijk dat ze wilde stoppen. Hoe heeft ze het dan toch nog volgehouden? “Door discipline en plichtsgetrouwheid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zelfde dag als Rutte

Op de maandag na het weekend van de kabinetsval, zou Mark Rutte een verklaring afleggen aan de Kamer. Waarna de oppositie een motie van wantrouwen wilde indienen. Volgens hen moest Rutte direct het Torentje verlaten. Zo ver kwam het niet. De demissionair minister-president vertelde de politiek te verlaten. Sigrid Kaag belde Mark Rutte uit collegialiteit over de motie van wantrouwen voor aanvang van het debat.

“Ik heb Mark Rutte uit collegialiteit gebeld. Ik heb hem verteld dat we het de hele avond in de fractie erover gehad hebben. Dat het nog steeds lastig ligt. Ik wilde dat hij wist, om een 1 april commotie te voorkomen, dat het nog steeds wankel is bij sommige leden uit de fractie. Dat was behulpzaam bedoeld en uit voorzorg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Doorgegaan zijn

Als er geen bedreigingen waren geweest, dan zou Sigrid Kaag nog niet vertrekken uit de Nederlandse politiek. “Ik kwam met de gedachte en de hoop naar Nederland om me echt weer te settelen. Dat was ook een van mijn doelstellingen. Daarin ben ik niet geslaagd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Sigrid Kaag.

Vergelijkbare artikelen