”Rutte was verbijsterd door telefoontje Kaag”

Mark Rutte gaat niet verder als lijsttrekker van de VVD. Voordat het debat over de val van zijn vierde kabinet begon, kondigde de premier aan de politiek na nieuwe verkiezingen te verlaten. Oud-bewindspersonen Klaas Dijkhoff, Uri Rosenthal, Sharon Dijksma en Jeroen Dijsselbloem maakten verschillende periodes van Rutte mee en schuiven aan over het aanstaande afscheid van de langstzittende premier ooit.

Kaag belt Rutte

Politiek commentator Wouter de Winther becommentarieerde alle vier Ruttes kabinetten voor De Telegraaf. De krant schrijft dat D66 overwoog de premier gisteren nog uit zijn Torentje te zetten. Daarover belde Kaag met Rutte vlak voor het debat. ”Premier Rutte was echt verbijsterd toen hij dat telefoontje kreeg. Hij had dat niet verwacht. Hij dacht dat er min of meer een afspraak was gemaakt aan de overlegtafel afgelopen vrijdag dat ze elkaar heel zouden laten.”

”Het initiatief van PvdA en GroenLinks om samen met andere oppositiepartijen onmiddellijk een einde te maken aan het premierschap van Mark Rutte viel Rutte koud op het dak. Hij dacht dat hij de rit kon afmaken en wist toen voor zichzelf al dat hij zou stoppen. Het forceren van een vervroegd vertrek zou wel een bepaald effect kunnen hebben voor de rest van kabinet. Namelijk dat de hele VVD-bewindspersonenploeg zou opstappen en daarmee nog meer chaos zou creëren in een land dat toch al op zoek moet naar een nieuwe regering.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klaas Dijkhoff niet beschikbaar

Voor oud-fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff kwam het vertrek van Rutte niet als een grote verrassing. ”Je weet dat het er een keer aan zit te komen. Je blijft niet eeuwig premier. Als je zo lang premier bent en er zijn niet veel andere personen om wie het veel draait, dan gaat alles aan je kleven. Ook dingen waar je nooit persoonlijk iets aan gedaan hebt.”

Klaas Dijkhoff komt in peilingen naar voren als de gedroomde kandidaat om Rutte op te volgen als VVD-lijsttrekker. ”Ik ben niet beschikbaar”, zegt Dijkhoff. ”Ik heb heel lang al eerlijk aangegeven dat het de komende vijftien jaar sowieso niet in mijn plannen zit. Ik heb de keuze gemaakt om niet full-time politicus te zijn. Ik vind voor mij persoonlijk dat hoe ik vader wil zijn niet is te combineren met het beeld dat ik heb dat een premier zou moeten leveren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Frans Timmermans

Jeroen Dijsselbloem weet niet of Frans Timmermans al gepolst is om lijsttrekker te worden van de PvdA en GroenLinks, maar heeft ook zijn twijfels of Timmermans zijn plek in Brussel wel moet opgeven. ”We hadden het net nog over de rol die Rutte internationaal speelt. In Den Haag is dat vaak ver weg, maar dat is echt van belang. We hebben nu twee internationale toppers. Mark Rutte en Frans Timmermans hebben allebei heel veel invloed. Een gaat er zeker weg. Waar zet je dan die andere het beste in? Dat is in de eerste plaats aan hemzelf om te beslissen. Maar hij brengt natuurlijk een bak aan ervaring mee, zowel in de Nederlandse als de Europese politiek.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

BBB

Campagneleider van BBB Henk Vermeer zegt helemaal klaar te zijn voor de nieuwe verkiezingen, met Caroline van der Plas als lijsttrekker. Maar de premierskandidaat is nog niet bekend. ”Dat ik het niet kan zeggen, en dat die persoon nog geen ‘ja’ gezegd heeft, wil niet zeggen dat we niet bezig zijn.”

Vermeer zegt een lijst klaar te hebben staan van zestig tot tachtig mensen. ”Je ziet hoe snel de rotatiesnelheid is van Kamerleden. Het kan zijn dat als je in de coalitie komt dat er een aantal nog opschuiven naar bewindspersonen. Dus je moet altijd minimaal dertig tot veertig procent meer mensen hebben dan dat je zetels hebt.”

Ook voor de post van bewindspersonen heeft Vermeer al zo’n tien mensen op het oog, waarvan er ‘een stuk of drie’ al hebben toegezegd. Een minister van landbouw heeft in ieder geval al het jawoord gegeven, vertelt de campagneleider.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen