Waar is Wagner-baas Prigozjin?

‘Wagner-baas Jevgeni Prigozjin is waarschijnlijk dood of zit ergens in een Russische cel’, denkt de Amerikaanse oud-generaal Robert Adams, analist bij de zender ABC. Hij voedt daarmee de wilde speculaties die er zijn over de Wagner-leider die in opstand kwam tegen Poetin op 29 juni. Ondertussen ontstaan er steeds meer scheurtjes in de muren van het Kremlin, waar een belangrijke Russische generaal die kritiek uitte uit zijn functie is gezet. Met Ruslanddeskundige Helga Salemon bespreken we de laatste ontwikkelingen.

Houdt ie zich ergens schuil? Zit ie gevangen? Of is ie misschien dood, zoals een Amerikaanse oudgeneraal denkt? Waar is Wagnerbaas Prigozjin is vandaag opnieuw een prangende vraag. Op de dag dat opnieuw een kritische Russische generaal de laan werd uitgestuurd. Nieuwe chaos in Poetins eigen House of Cards. “Hij is een soort Elvis Presley; is hij dood, is hij levend? Ik zou het graag vertellen, maar ik weet het ook niet”, begint Ruslanddeskundige Helga Salemon

Volgens Salemon laat het verdwijnen van de Wagner-baas zin wat voor chaos het is in het Kremlin. “Niet alleen met hem, maar niemand weet wat er met al die generaals aan de hand is. Dat is eigenlijk de basisboodschap.”

Niet in Wit-Rusland

Wat duidelijk is, is dat het privévliegtuig van Prigozjin is aangekomen in Wit-Rusland, maar op de oud-generaal daar inzat, is de vraag. “Omdat Loekasjenko zegt dat hij er niet is, rijst ook de vraag of de deal wel behelsde dat hij naar Wit-Rusland zou gaan of is ons een rad voor de ogen gedraaid. Uit gegevens van flightradar blijkt namelijk dat Prigozjin aan het pendelen was tussen Sint-Petersburg, Moskou en Rostov, de stad die hij veroverd had.”

Daaruit blijkt volgens Salemon dat de Wagner-baas weleens in Rusland zou kunnen zitten. “Daar heeft het alles van weg. “Op 24 juni zei Poetin dat hij iedereen die de opstand was begonnen hard ging aanpakken. In die namiddag liep het met een sisser af, er leek een deal gesloten te zijn met Loekasjenko, maar vijf dagen later zat hij met 35 Wagnerofficieren aan tafel. Niemand kan er meer chocola van maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Helga Salemon terug.

Vergelijkbare artikelen