“Poetin kan de controle verliezen”

Hoe groot is de crisis in het Kremlin? Sergej Soerovikin, een Russische topgeneraal, is waarschijnlijk al gearresteerd omdat hij wist van de ‘muiterij’, nieuwe satellietbeelden lijken een nieuwe militaire basis in Belarus aan te tonen en sinds lange tijd zijn er foto’s van Poetin in het openbaar opgedoken. In Op1 bespreken we laatste ontwikkelingen met Ruslanddeskundige Helga Salemon.

Vindt er in Rusland een zuivering plaats na de opstand van de Wagnergroep dit weekend? In elk geval verschenen er vandaag verhalen van generaals die ineens zouden zijn verdwenen. En van Poetin die probeert zijn geschonden imago weer op te poetsen. Helga Salemon is Rusland-expert van het Haags Centrum van Strategische Studies ziet dat er een machtsstrijd gaande is. “De machtsstrijd achter de gordijnen is nu in de openbaarheid losgebarsten.”

Controle verliezen

“Je hebt een leger, je hebt Poetins nationale garde: er is geen enkel land waar er zoveel geüniformeerde mensen zijn per burger”, vertelt Salemon. “Die mensen streden al met elkaar, maar voorheen werd gedacht dat Poetin met een kleine groep vertrouwelingen de touwtjes in handen had. Wat blijkt nu? Poetin kan de controle verliezen. Verschillende clans zien nu dat die man niet onaantastbaar is en gaan misschien wel op zoek naar de nooduitgang voor als Poetin wegvalt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Poetin terug.

Vergelijkbare artikelen