Han ten Broeke over de NAVO-top

Vanaf dinsdag komen regeringsleiders van NAVO-landen bijeen op een top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, waar onder andere gesproken wordt over toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Is een lidmaatschap dichterbij gekomen? We bespreken het met directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.

Maandag kondigde premier Rutte dus zijn aftreden aan, een dag later zat hij alweer in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Daar zijn alle ogen gericht op de belangrijkste NAVO-top in jaren. Daar kreeg Oekraïne een stevige toezegging.

Grensconflicten

“Oekraïne had al sinds 2008 een toezegging op zak om in de toekomst lid te mogen worden van de NAVO”, vertelt Han ten Broeke. “De NAVO laat alleen geen landen toe die nog een grensconflict hebben. Dat heeft Poetin vaak aangezet om ergens een grensconflict te veroorzaken. Dat heeft hij in de Donbas gedaan sinds 2012. Daarna in 2014 de inname van De Krim. Met Oekraïne zal je een land binnenhalen met een conflict. Dan is artikel 5 direct van toepassing. Dat elk deel van het land verdedigd moet worden door de collectieve veiligheid.”

In het verleden was er een NAVO-Rusland-Raad, vertelt Han ten Broeke. “Nu heeft Zelensky een NAVO-Oekraïne-Raad toegezegd gekregen. Daarmee kan hij op hetzelfde niveau meepraten met de andere leden van de alliantie. Dat is een toezegging dat iets voorstelt.”

De belangrijkste stap

“Het allerbelangrijkste is dat NAVO een versneld pad naar een lidmaatschap heeft, genaamd MAP. De Membership Action Plan. Die heeft jarenlang als een blokkade gewerkt tot de volgende stap. Er zijn meer lidstaten die dat hebben. Die wordt er nu tussenuit gehaald en dat maakt het pad vrij. Of hij daarmee ook een tijdsaanduiding krijgt waar hij om vroeg, dat zal moeten blijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Han ten Broeke terug.

Vergelijkbare artikelen