Han Bouwmeester over de explosies op de Krim

Rusland en Oekraïne houden beide een rookgordijn in stand over de spraakmakende explosies op de Krim. Oekraïne heeft de explosies niet opgeëist, maar zegt wel de Krim te gaan bevrijden. Als Oekraïne terugvecht op de Krim, dan hebben de Russen een heel nieuw probleem. Kolonel Han Bouwmeester reageert bij Op1.

De week waren er plots explosies op de Krim, het in 2014 door Rusland geannexeerde deel van Oekraïne. Bij de explosies zouden Russische militaire depots zijn geraakt, maar waar de explosies vandaan kwamen is nog onduidelijk. In Rusland wordt fel gereageerd. Oud-president Medvedev zei dat de dag des oordeels is gekomen als Oekraïne de Krim aanvalt. “Je ziet dat de Russen nog steeds een klein overwicht hebben en in de Donbas ook kleine vorderingen maken, maar dit dwingt ze er wel toe om de troepen te gaan verdelen”, vertelt kolonel Han Bouwmeester.

Alles op alles

Dat zorgt er volgens Bouwmeester voor dat Rusland misschien niet zo sterk is als de woorden van bijvoorbeeld Medvedev doen geloven. “Er heeft de afgelopen een soort schaduwmobilisatie in Rusland plaatsgevonden en dat zijn tekenen dat Rusland alles op alles moet zetten, ook qua mankracht, om het allemaal bij elkaar te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen