Dilan Yeşilgöz: “Het kabinet is niet bewust gevallen”

Eén dag na de val van Rutte 4 blikken we terug met hoofdrolspelers uit het kabinet. Maanden spraken ze over plannen om de migratie te beperken. Ze kwamen er gisteren na uren en uren praten niet uit. Hoe ver waren ze? Wanneer ging het nou precies mis? En waarom? Hugo de Jonge, Maarten van Ooijen en Dilan Yeşilgöz schoven aan.

“We zijn moe en teleurgesteld”, reageert Dilan Yeşilgöz. En het gevoel dat het onnodig was, voegt Hugo de Jonge toe. 

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz had tot het laatste moment de hoop eruit te komen. “Het was duidelijk dat we alles op alles hadden gezet, maar telkens weer terugkwamen. Ik was zelf tot het begin van de avond hoopvol. Je werkt je te pletter. Dat doe je niet als je denkt dat het toch wel klaar is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘VVD escaleerde’

“Even terug in de film”, zegt Hugo de Jonge. “Het ging deze week mis op de woensdag. Daar escaleerde de VVD van de kelder naar de zolder op zo’n manier waarvan ik dacht: ‘als je het zo doet is het niet gek dat je er niet uitkomt.’ Op de donderdag lukte het toch weer om te kijken of er iets mogelijk zou zijn. We zijn toen uitgekomen op een voorstel waar we ons afgelopen najaar erg in konden vinden. Maar dan goed geregeld. Alle vier de partijen konden er toen mee instemmen. Dus ik had toen ik woensdag somber de deur uitging, donderdag wel weer het idee dat het ergens zou kunnen landen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nareis op nareis

Waar ging het dan mis? Het gaat om de nareis op nareis op nareis, vertelt Yeşilgöz. Een bijvoorbeeld naar gevluchte man die niet alleen zijn kinderen naar Nederland wil halen, maar omdat hij gescheiden is ook zijn nieuwe gezin. Zo kan een oorlogsvluchtelingen wel tien mensen laten nareizen.

De nareis op nareis verbieden, was bespreekbaar voor de ChristenUnie. “Wij waren bereid dat gedeelte van de gezinsbeperking in te perken.” Waarom is het kabinet dan toch gevallen? Maarten van Ooijen: “Als je de nareis op nareis wil beperken moet je een vorm van vertraging inbouwen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet bewust gevallen

Andere partijen zeggen dat het kabinet bewust is gevallen. Er zou spraken zijn van een strategie van de VVD. Het aansturen op nieuwe verkiezingen. Demissionair minister Dilan Yesilgöz ontkent dat. “Dat vind ik zo intens cynisch en onbegrijpelijk. We hebben letterlijk dag en nacht gewerkt. We hebben zo ons best gedaan, waarom zou ik dat dan doen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Hugo de Jonge, Maarten van Ooijen en Dilan Yeşilgöz.

Vergelijkbare artikelen