Attje Kuiken: ”Rutte koos voor eigen belang boven het landsbelang”

Het vierde kabinet Rutte is gevallen. De coalitie is gestruikeld over de kwestie van de opvang van asielzoekers. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken reageren in Op1.

Zoek het maar uit

Volgens D66-fractievoorzitter is de val van het kabinet vooral aan Mark Rutte te wijten. ”Het heeft mij enorm verbaasd. Wekenlang hebben de partijen en ministers met elkaar in kamertjes gezeten. Dingen laten uitzoeken en er is een hele stapel met maatregelen gekomen. Maar afgelopen woensdag kwam daar opeens een extra eis bij op tafel. En echt op een manier van: dit moet het zijn en anders zoeken jullie het maar uit.”

”Mark Rutte was een premier die als het erop aankwam altijd op zoek was naar oplossingen en ook bereid was om zelf een stap te zetten. En dat je niet moet zeggen: my way or the highway. En dat is deze week wel gebeurd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eigen belang boven landsbelang

”Rutte heeft hier doelbewust voor gekozen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. ”Het heeft niks met inhoud te maken. Ergens heeft Rutte besloten uit verkiezingsoverwegingen dat hij het hier op kapot laat lopen. Dan gaat het over een thema dat de VVD goed ligt, namelijk asiel. En dan maak ik als Rutte de grootste kans om nog een rondje door te gaan. Dat is waar we nu in slow motion naar hebben gekeken.”

”En wat ik totaal onverantwoordelijk vind is dat Rutte een verantwoordelijkheidsvakantie neemt als het hele land op slot zit. Ik ben blij dat hij weggaat, want hij is uitgeregeerd. Maar wat hier aan de hand is, is dat Rutte koos voor zijn eigen belang boven het landsbelang. En ik hoop dat iedereen dat ziet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uitstel moeilijke onderwerpen 

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen roept de Tweede Kamer op om de komende periode het hoofd koel te houden en verantwoordelijkheid te nemen voor de grote thema’s. ”We maken ons zorgen. Mark Rutte zei wel dat Oekraïne, toeslagen en Groningen doorgaat, maar op de rest is onvermijdelijk uitstel. Dan ben je zo anderhalf tot twee jaar verder totdat moeilijke onderwerpen opgepakt worden.”

”Onze oproep aan de demissionaire coalitie maar ook aan de oppositie zou wel echt zijn om ervoor te zorgen dat het klimaatbeleid, maar ook wonen en stikstof, dat je daar met elkaar de verantwoordelijkheid voor neemt om het wel verder te brengen. Ook de komende periode. Want ons land kan echt niet stil blijven staan en op slot blijven zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

VVD met PVV?

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans sluit samenwerking met de PVV van Geert Wilders uit. ”Niet om zijn asielbeleid maar om wat er eerder gebeurd is en uitspraken die hij gedaan heeft. Het asielbeleid van Geert Wilders is ook niet de asielagenda van de VVD. Hij wil uit Europa en er mag hier helemaal niemand meer naar toe komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending terug. 

Vergelijkbare artikelen