Pieter Omtzigt over uitstellen parlementaire enquête over het coronabeleid: “hoeveel redenen heb je nodig?”

De Tweede Kamer schuift de parlementaire enquête over het coronabeleid voorlopig op de lange baan. En daar zijn Kamerleden Pieter Omtzigt, Nicki Pouw-Verweij en Liane den Haan het niet mee eens. In Op1 vertellen ze waarom het van groot belang is dat de enquête doorgaat.

Meer dan een jaar na de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, stelt de Tweede Kamer een parlementaire enquête naar die coronacrisis uit. Maar die enquête moet juist doorgaan, zo stellen Kamerleden Pieter Omtzigt, Nicki Pouw-Verweij en Liane den Haan. Want de maatregelen die de overheid nam waren ongekend.

Hoeveel redenen heb je nodig?

“We hebben anderhalf jaar geleden als Kamer besloten de enquête te doen”, vertelt Pieter Omtzigt. “Daar is een motie over aangenomen. 149 voor en nul tegen. Ingediend door de VVD destijds. Alle omliggende landen zijn enquêtes of vergelijkbare dingen aan het houden.”

“Het zijn de grootste ingrepen in de vrijheden sinds 75 jaar, we hebben de grootste gezondheidscrisis, aan het begin hadden we een oversterfte van 75 tot tachtig procent, duizenden doden per maand extra, er is honderd miljard euro uitgegeven en er zijn heel veel documenten en sms’jes weg. Hoeveel redenen wilt u hebben om deze enquête te houden?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spanningen in de commissie?

Liane den Haan zat in de commissie die een parlementaire enquête naar die coronacrisis moest voorbereiden. Verliep dat stroef? Commissieleden beschuldigden namelijk Van Houwelingen Van Haga van vooringenomenheid. “Er was een open constructieve houding. We zijn unaniem tot de onderzoeksopdracht gekomen. Niemand heeft daar enig voorbehoud op gemaakt.” Waren er wel spanningen in die commissie? “Spanning in de zin dat er disharmonie was niet. Wel dat we met elkaar hadden over de vraag ga je wel of niet het woord voeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Renske Leijten

Na zeventien jaar nam SP-Kamerlid Renske Leijten afscheid. Een Kamerlid waar Pieter Omzigt nauw mee samenwerkte in de toeslagenaffaire. “Het is heel jammer. Sowieso heel jammer om mijn maatje in de Kamer te verliezen. Kamerlid zijn is een vak en dat moet je leren. Zij is heel effectief geweest. Niet alleen in het naar boven brengen van het toeslagenschandaal, maar ook in het maken van wetten en het echt controleren van de regering. Dat gaat iedereen missen, behalve Mark Rutte dan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kamerleden Pieter Omtzigt, Nicki Pouw-Verweij en Liane den Haan terug.

Vergelijkbare artikelen