Derk Boswijk over Landbouwakkoord: “Maak er geen Verdrag van Versailles van”

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het klappen van het Landbouwakkoord. Het CDA liet tot nu toe boven de markt hangen welke conclusies het trekt uit het stuklopen van de onderhandelingen, maar in Op1 vertelt CDA-Kamerlid Derk Boswijk wat er nu moet gebeuren volgens zijn partij.

“Ik snap dat Piet Adema zegt dat het niet zo kan zijn dat LTO wegloopt en dat we dan hetzelfde akkoord uit gaan voeren. Ik snap die emotie. Je wil natuurlijk niet iemand gaan belonen die wegloopt, want dan sluiten we nooit meer akkoorden.”

Verdrag van Versailles

Boswijk ziet dat LTO Nederland dezelfde belangen heeft als veel provincies hebben. “En die zaten wel aan tafel. Dus ons inbreng bij het debat is kijken naar waar er wel overeenstemming is. Voor negentig procent liggen er wel goede dingen. Onze oproep is richting het kabinet is: ‘maak er geen Verdrag van Versailles van, trek de boeren niet het vel over de oren.'”

Ik begrijp dat de frustratie er zit, vervolgt Boswijk zich. “Maar focus nu op wat er allemaal bereikt is.” Maar dan zijn de boeren nog steeds niet akkoord, want het LTO steunt het akkoord niet. “Ik denk niet dat we het moeten generaliseren. Ik heb ook veel boeren gesproken, ook LTO-leden, die zich afvragen of dat wel handig was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen